Արցախ աշխարհի մեծ գեղագետը - Օհանյան, Անահիտ
«Արցախ աշխարհի մեծ գեղագետը» հոդվածը վերաբերում է Արցախի մշակույթի կարկառուն ներկայացուցիչ Ս.Գաբրիելյանի ստեղծագործական աշխարհի քննությանը: Ս. Գաբրիելյանը իր ներդրումն է ունեցել Արցախի նկարչական արվեստի բնագավառում՝ ստեղծելով իր՝ զուտ գաբրիելյանական աշխարհը՝ ուրույն ոճով և ձեռագրով, ներաշխարհից բխող պատկերացումներով ու ինքնատիպ գաղափարներուվ: Ս. Գաբրիելյանը արվեստագետ է, ով օգտագործել է դարերով կուտակված հայկական արվեստի գեղարվեստական միջոցների զինանոցը՝ կատարելապես տիրապետելով դրանց առանձնահատկություններին: Գաբրիելյանական արվեստի քննությունը մեզ հնարավորություն է տալիս բացահայտել Արցախի արվեստի դպրոցի տիպաբանությունը, արվեստի այս կամ այն ճյուղերի փոխներթափանցումը և յուրահատուկ սինթեզը: В статье «Великий эстет арцахского мира» рассматривается мир творчества яркого представителя арцахской культуры С. Габриеляна. С. Габриелян внес свой вклад в искусство арцахской живописи, создав свой, чисто габриелянский мир, с неповторимым стилем и почерком, с возникающими из внутреннего мира оригинальными идеями и представлениями. С. Габриелян – художник, который использовал накопленный веками арсенал художественных средств армянского искусства, в совершенстве овладев их особенностями. The article "The great esthete of the Artsakh world" deals with the world of creativity of a prominent representative of the Artsakh culture S. Gabrielyan. S. Gabrielyan contributed to the art of Artsakh painting, creating his own, purely Gabrielian world, with a unique style and handwriting, with original ideas arising from the inner world. S. Gabrielyan is an artist who used the arsenal of artistic means of Armenian art accumulated over the centuries, mastering their features to perfection.
Keywords: Գրականություն