Հայկական հարցը «Մեղու Հայաստանի» լրագրի էջերում (1876-1878 թթ.) - Պողոսյան, Սամվել; Մարգարյան, Գայանե (Լիմուշ հրատ.)
Ազգային-պահպանողական գաղափարների կրող «Մեղու Հայաստանի» լրագիրը 1870-ական թթ. լուսաբանել է Հայկական հարցը: Հոդվածի նպատակն է այդ պարբերականի միջոցով վերհանել վերոհիշյալ հասարակական հոսանքի պատկերացումները և կողմնորոշումները Հայկական հարցի շուրջ: Ուսումնասիրման խնդիրներն են պարզել Հայկական հարցի լուծման ուղղությամբ թերթի առաջարկած քայլերը, մեծ տերությունների ունեցած դերակատարման վերաբերյալ կողմնորոշումները: Արդյունքում` գալիս ենք այն եզրահանգման, որ Հայկական հարցի լուծումը պարբերականը տեսնում էր վարչական ինքնավարության տեսքով՝ թուրքական պետության կազմում: Արտաքին կողմնորոշումներում հակվում էր եվրոպական երկրների՝ մասնավորապես Անգլիայի կողմը: В 70-х годах XIX века носитель национально-консервативных идей газета “Меху Армении” освещала Армянский вопрос. Цель статьи - с помощью газеты выявить представления и ориентации вышеупомянутого общественного течения в Армянском вопросе. Задачи исследования - выяснить представления, направленности и ориентации в решении Армянского вопроса, в этом направлении предлагаемые шаги газеты и роли великих стран. В результате приходим к выводу, что решение Армянского вопроса газета видела в границах административного самоуправления в составе Турецкого государства. Во внешних ориентациях склонялась к европейским странам, в частности к Англии. "Meghu Hayastani" newspaper discussed the Armenian Question in the 1870s. The goal of the article is to reaveal some notions and orientations regarding the Armenian Question. The object is to find out newspaper’s suggestions about solving the Question and orientations about the role of great powers in it. The solution of the Armenian Question for “Meghu Hayastani” was giving autonomy to Armenia under the control of Turkey. The newspaper was oriented to European countries, especially to Great Britain.
Keywords: Հայկական հարց