«Ժամ» և «Ժամանակ» հասկացությունները Ղարաբաղի բարբառում - Ալթունյան, Էդիտա
Սույն հոդվածում քննության են առնվում ժամ և ժամանակ հասկացությունները, դրանց բարբառային համապատասխանություններն ու հոմանիշային տարբերակները Ղարաբաղի բարբառում: Ժամանականիշ միավորները, ընդհանուր առմամբ, հայերենի բառապաշարի այն շերտի տարրերն են, որոնք մշակութաքաղաքակրթական որոշակի արժեք ունեն: Դրանք բացահայտում են Ղարաբաղի բարբառի բառապաշարի և լեզվաընկալման յուրահատկությունները՝ փաստարկելի դարձնելով Արցախի տարածքում հայերենի վաղնջական գործածության և բարբառի կրած լեզվական ազդեցությունների իրողությունները: В данной статье рассматриваются понятия час и время, их диалектное соответствие и синонимичные варианты в карабахском диалекте являются элементами того слоя словарного запаса, который имеет определенную культурологическую ценность. Они раскрывают специфику словарного запаса и языкового восприятия карабахского диалекта, доказывая факт функционирования на протяжении веков армянского языка на территории Арцаха и его языкового воздействия на карабахский диалект. The time units are the elements of the vocabulary layer of that has a certain cultural value. They reveal the specifics of vocabulary and linguistic perception of the Karabakh dialect, proving the fact of the Armenian language functioning throughout the centuries on the territory of Artsakh and its linguistic impact on the Karabakh dialect. This article examines the concepts of hour and time, their dialectal correspondences and synonymous versions in the Karabakh dialect.
Keywords: Բարբառագիտություն