Проблемные вопросы организации прямых форм осуществления местного самоуправления в Республике Армения - Нерсесян, Гаянэ (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածում ներկայացվում են ՀՀ տեղական ինքնակառավարման հետ կապված խնդիրները՝ տեղում ժողովրդավարության ուղիղ ձևերի օրենսդրական կարգավորման տեսանկյունից: ՀՀ Սահմանադրության և ՀՀ «Տեղական ինքնակառավարման մասին» օրենքի դրույթների, ինչպես նաև արտասահմանյան երկրների՝ ուղիղ ժողովրդավարության ձևերը կանոնակարգող օրենսդրական ակտերի վերլուծության հիման վրա առաջ է քաշվում ՀՀ «Տեղական ինքնակառավարման մասին» օրենքում հիմնային մի շարք փոփոխություններ կատարելու առաջարկություն: Այդ փոփոխությունները վերաբերում են տեղերում ուղիղ ժողովրդավարության ձևերի ընդլայնմանը, ինչը կխթանի տարբեր բնագավառներում քաղաքացիների ակտիվ մասնակցությունը, և նրանց կողմից վերահսկելի կդարձնի համայնքային իշխանությունների գործունեությունը: In present article the problem of local self-administration of the Republic of Armenia is being considered in terms of local legislative regulation of the forms and mechanisms of direct democracy. Based upon the constitutional provisions and the stipulations of the Law of the Republic of Armenia “On the Local Government” as well as the legislation of the foreign countries which regulates the forms of direct democracy that are not provided by Armenian laws, the analyzis reviews the whole range of rules on the basic Armenian law “On the local Government”. These amendments are devoted to the issues of enhancing the forms of direct democracy on local level, that would provide the activation and elevation of citizens’ personal involvement in all areas of the local life and strengthen control and supervision of the activities of the municipal officials by the residents. В статье представлена проблематика местного самоуправления в Республике Армения с точки зрения законодательного регулирования форм прямой демократии на местах. На основе анализа положений Конституции РА и Закона РА «О местном самоуправлении», а также законодательных актов зарубежных стран, регламентирующих формы прямой демократии, не предусмотренные армянским законодательством, выносятся на обсуждение предложения по пересмотру ряда норм базового Закона РА «О местном самоуправлении». Эти изменения касаются вопросов расширения форм прямой демократии на местах, что способствовало бы активизации непосредственного участия граждан во всех сферах местной жизни и усилению контроля жителей за действиями муниципальной власти.
Keywords: Муниципальное образование