Եկեղեցի-պետություն փոխհարաբերության ձևաչափերը - Մելիքյան, Սիրանուշ (Լիմուշ հրատ.)
Պատմական տարբեր ժամանակաշրջանների ընթացքով ու պետական ապարատի ամենատարբեր առանձնահատկություններով պայմանավորված` եկեղեցական ու պետական հարաբերությունները տարաբնույթ ձև ու ընթացք են ունեցել: Այսօր աշխ արհում հոգևոր անվտանգության ապահովումը ենթադրում է եկեղեցու, պետության, հասարակության ողջ ներուժի օգտագործում: Այդուհանդերձ եկեղեցի-պետություն փոխհարաբերության մոդելներն ու ձևերը շատ կարևոր են նաև վերոնշյալ հարցի տեսանկյունից: Ընդհանուր առմամբ ուսումնասիրելով տարբեր երկրներում եկեղեցի-պետություն փոխահարաբերությունների կարգավորման օրինաչափությունները` առանձնացնում ենք 3 հիմնական մոդելներ` • տարանջատված (երբ եկեղեցին պետությունից գործում է անջատ), • պետական եկեղեցու մոդել, • համագործակցության մոդել: Основная цель исследования - выяснить основные формы взаимоотношений государства и церкви, чтобы показать эффективность и особенности этих отношений. С исторически разных времен и государственных особенностей церковные и государственные отношения изобретали разные пути и формы. Сегодня обеспечение религиозной безопасности в мире предполагает использование совокупного потенциала церкви, государства и общества. И всетаки взаимоотношения между государством и церковью очень важны с точки зрения выше указанной проблемы. Анализируя опыт разных государств в сфере взаимоотношений между церковью и государством, мы выделили три модели: • отделенность церкви, • государственная церковь, • модель сотрудничества. The relations between church and state have had different forms. This process is conditioned by the various peculiarities of state administration and the duration of different historical periods. Today the provision of spiritual security implies the use of the whole potential of church, state and society in the world. Nevertheless, the models and forms of church-state relations are very important in terms of the above-mentioned issue. There are three fundamental models for churchstate relations: • Separated • Cooperative • State-church
Keywords: Հոգևոր անվտանգություն