Հայոց ցեղասպանության ճանաչման հիմնահարցը՝ իբրև ամերիկահայ լոբբինգի գործունեության առաջնահերթություն - Մամյան, Լիանա (Լիմուշ հրատ.)
Միացյալ Նահանգներում ամերիկահայությունը հիմնել է մի շարք լոբբիստական կազմակերպություններ, որոնցից թերևս ամենանշանավորներն են Ամերիկայի հայ դատի հանձնախումբը և Ամերիկայի հայկական համագումարը: Նրանց գերխնդիրն է Միացյալ Նահանգների կողմից հայոց ցեղասպանության ճանաչումը: Հայկական լոբբինգի ջանքերի շնորհիվ ամերիկյան իշխանությունների կողմից ընդունվել են հայկական կոտորածները դատապարտող մի շարք բանաձևեր, միևնույն ժամանակ ամերիկյան ավելի քան 40 նահանգներ ճանաչել են Հայոց ցեղասպանությունը: Հայկական լոբբիստական կազմակերպությունները ծավալում են հսկայական գործունեություն՝ Հայկական հարցը Միացյալ Նահանգների քաղաքական ուշադրության կենտրոնում պահելու համար: В США американские армяне учредили различные организации, две из них- Американская группа Ай дат (Армянский Вопрос) и Армянская Ассамблея Америки (ААА). Главное направление их деятельности признание Геноцида армян Соединенными Штатами Америки. Усилиями этих организаций власти США приняли многочисленные законадательные документы, осуждающие геноцид армян, и, благодаря их усилиям, свыше 40 штатов Америки признали Геноцид армян. Лоббистские группы, осуществляя колоссальную деятельность, стремятся держать армянские проблемы в центре внимания политических структур США. In the USA the Armenain-Americans founded several lobbying organizations but the most famous ones among them are the Armenian National Committee of America and The Armenian Assembly of America. Their main goal is to reach the recognition of the Armenian Genocide by the USA. Due to their efforts many articles were adopted by the American authorities that condemn the Armenian Genocide, at the same time more than 40 states of America has recognized the Genocide. The Armenian lobbying groups are carrying out great activities for keeping the Armenian issue in the center of political attention of USA.
Keywords: Հայոց ցեղասպանություն