ԳԴՀ հայկական համայնքի դերը Հայոց ցեղասպանությունը Բրանդենբուրգի երկրամասի ուսումնական ծրագրում ներառելու համատեքստում - Մակիչյան, Վարդան (Լիմուշ հրատ.)
Հայոց ցեղասպանության մասին հիշատակումը ԳԴՀ կրթության ոլորտի պետական համակարգում ներառվեց 2002թ. Բրանդենբուրգի երկրամասի միջնակարգ դպրոցների ուսումնական ծրագրում: Թուրքամետ ուժերը քննադատեցին ուսումնական ծրագրում նմանատիպ ներառումը` պատճառ բերելով այն հանգամանքը, որ նմանատիպ ուսումնական ծրագիրը ճնշում է գործադրում թուրք աշակերտների հոգեբանության և բացասական ազդեցություն է ունենում նրանց ընդհանուր կրթական որակի վրա: 2005թ. հունվարին Բրանդենբուրգում այդ հարցերով զբաղվող կառույցները թուրք ական ճնշումներին տեղի տվեցին և Ցեղասպանության մասին հիշատակումը հանվ եց ուսումնական ծրագրից: Սակայն, նույն թվականին, հայամետ ուժերի գործողությունն երի շնորհիվ հաջողվեց 2005/2006թթ. ուսումնական տարվա սկզբի համար Հայոց ցեղասպանության թեման կրկին ներառել Բրանդենբուրգի ուսումնական ծրագրում։ Упоминание Геноцида армян в государственной структуре образования ГДР началось в 2002г. в образовательных программах средних школ бранденбургской земли. Протурецкие силы ГДР подвергли критике подобное введение в образовательную программу, объясняя это тем, что последнее оказывает давление на психологию турецких школьников и отрицательно влияет на их общий уровень образования. В январе 2005г. бранденбургские структуры, занимающиеся этими вопросами уступили турецким давлениям, и упоминание о Геноциде армян было снято из образовательной программы. Однако благодаря действиям проармянских сил на начало учебного года 2005/2006 удалось ввести тему Геноцида армян в бранденбургскую образовательную программу. The reference about the Armenian Genocide in the state educational system in Germany was involved in the school programme in Brandenburg in 2002. This inclusion was highly criticized by pro-Turkish actors stating that this fact of inclusion of this kind of educational program has pressure on the psychology of Turkish students and negative impact on the overall quality of their education. In January 2005 the organizations responsible for this issue removed the remark about the Genocide from the educational programme under the pressure of the Turks. However, during the same year, due to the efforts of pro-Armenian forces the issue of Armenian Genocide was again included in the 2005-2006 educational programme of Brandenburg.
Keywords: Հայոց ցեղասպանություն