1991թ. ՀՀ հախագահական ընտրությունները` որպես բազմակուսակցական համակարգի առաջին քննություն - Հովսեփյան, Նժդեհ (Լիմուշ հրատ.)
Հայաստանում բազմակուսակցական համակարգի ներդրումից կարճ ժամանակ անց՝ 1991թ. հոկտեմբերի 16-ին, կայացան նախագահական առաջին ընտրությունները՝ դառնալով ներմուծված նոր ժողովրդավարության առաջին փորձությունը։ Հայոց նոր պետականությունը ոչ միայն կարողացավ հաղթահարել անմիջական ժողովրդավարության առաջին ալիքը, այլև ազգային միասնության լրջագույն նվաճում արձանագրել։ Ասպարեզում գտնվող բոլոր կուսակցություններն իրենց առաջնորդներին առաջադրեցին որպես նախագահի թեկնածու՝ քաղաքացիներին ներկայացնելով պետության կառուցման սեփական տեսլականը։ Shortly after the foundation of multi-party system in Armenia, the country held its first presidential election on October 16, 1991, which became the earliest test of a newly implemented democracy. The newly established Armenian statehood not only succeeded in overcoming first wave of direct democracy, but also achieved a new level of national unity. Вскоре после создания многопартийной системы в Армении, в стране прошли первые президентские выборы 16 октября 1991 года, которые стали самым ранним испытанием внедренной демократии. Почти все наиболее представительные политические деятели принимали активное участие в этих выборах. Политические партии представили свои перспективы и стратегию развития государства, давая населению надлежащую возможность выбирать среди них.
Keywords: Նախագահական ընտրություններ