Исландская дипломатия во времена конфликтов 1950-ых и начала 1960-ых гг. - Григорян, Арамаис (Լիմուշ հրատ.)
В начале 1950-ых гг. Исландия решила расширить границы исключительной экономической зоны. Данное решение било по экономическим интересам Великобритании и странам, которые занимались рыболовным промыслом в северных водах Атлантического океана. Против Исландии была задействована политика экономического давления, эмбарго на ввоз рыбы. Данная политика привела к тому, что Исландское правительство пошло на сближение с СССР, что весьма озадачило государств-членов НАТО. В итоге Исландия добилась своего, и границы исключительной экономической зоны были увеличены от 4-х до 12 морских миль. Данный конфликт широко известен под названием «тресковые войны». 1950-ակակ թթ. սկզբին Իսլանդիան որոշում է ընդարձակել հատուկ տնտեսական գոտու սահմանները: Այս որոշումը հարվածում էր Մեծ Բրիտանիայի և այլ երկրների տնտեսական շահերին, որոնք ձկնորսություն էին իրականացնում Ատլանտյան օվկիանոսի հյուսիսային ջրերում: Ի պատասխան այդ քայլի` Իսլանդիայի դեմ սկսվում է կիրառվել տնտեսական ճնշումների քաղաքականություն, ձկան ներմուծման էմբարգո է հայտարարվում: Նման քաղաքականությունը հանգեցնում է նրան, որ իսլանդական կառավարությունը Խորհրդային Միության հետ մերձեցման քայլի է դիմում, ինչը բավական անհանգստացուցիչ էր ՆԱՏՕ-ի անդամ-պետությունների համար: Արդյունքում Իսլանդիան հասնում է իր նպատակին` ընդարձակելով իր հատուկ տնտեսական գոտին 4-ից 12 մղոնի: Այս հակամարտությունը առավել հայտնի է «ձողակնային պատերազմներ» անվանմամբ: In early 1950s Iceland decided to expand boundaries of the special economic zone. This decision hit the economic interests of the UK and other countries which fished in the northern waters of the Atlantic Ocean. In response, they applied a policy of economic pressure on Iceland and declared an embargo on fish imports. Such policy led to the fact that the Icelandic government made steps to move closer to the Soviet Union, which was enough to arise concerns for NATO member-states. As a result, Iceland reached its goal of expanding its special economic zone from 4 to 12 miles. This conflict is widely known as Cod wars.
Keywords: Дипломатия