Մտածումի փիլիսոփայությունը Ռ․Հատտեճյանի «Առաստաղ» և «Առաստաղին միւս կողմը» վեպերում - Բալայան, Մանուշ
Հոդվածում խոսվում է ժամանակակից գրողի աշխարհաճանաչողության ու գիտական որոշ շրջանակների տեղյակ լինելու կարևորության մասին: Քննության առնված «Առաստաղ» (1983թ․) և «Առաստաղին միւս կողմը» (2000թ․) վեպերում, հավատարիմ մնալով գոյապաշտական գեղագիտության սկզբունքներին, սփյուռքահայ նշանավոր գրող Ռ․ Հատտեճյանը հոգեբանի խորաթափանցությամբ և փիլիսոփայի դիտողունակությամբ պատկերել է դժվարություններին դիմակայող անհատի կամքի ու հույսի ոգորումները, մարդկային էության հոգեբանական բազմաշերտ դրսևորումները, սահմանել կյանքի ու երջանկության համար պայքարելու փիլիսոփայական հիմնավորումները: В статье говорится о важности познания современного писателя мира и знакомства с определенными научными кругами. В рассмотренных романах «Потолок» (1983г.) и «Другая сторона потолка» (2000г.), оставаясь верными принципам экзистенциальной эстетики, известный армянский писатель Диаспоры Р. Аттечян с проницательностью психолога и наблюдательностью философа изобразил дух воли и надежды человека, противостоящего невзгодам, многослойные психологические проявления человеческой натуры, определил философские обоснования борьбы за жизнь и счастье․ The article talks about the importance of a modern writer's knowledge of the world and acquaintance with certain scientific circles. In the reviewed novels "The Ceiling" (1983) and "The Other Side of the Ceiling" (2000), remaining true to the principles of existential aesthetics, the famous Armenian writer of the Diaspora R. Hattechyan, with the insight of a psychologist and the observation of a philosopher, depicted the spirit of will and hope of a person resisting adversity, multilayered psychological manifestations of human nature, determined the philosophical foundations of the struggle for life and happiness. The author examines the problem of dignity and self-affirmation from the point of view of individual psychology, morality and selfesteem of the individual and for the existence and happiness of a person emphasizes the ability to remember and fantasize.
Keywords: Գրականություն