Սրբուհի Տյուսաբ – Պետրոս Ադամյան– Գեւորգ Ապտուլլահյան փոխառնչությունները որպես գրական-մշակութային միջավայրի ներազդեցություն - Համբարձումյան, Նաիրա; Փարսադանյան, Սիրանուշ
Սրբուհի Տյուսաբը հայ առաջին վիպասանուհին է: Նրա ստեղծագործության առանցքը կանանց ազատագրության հիմնախնդիրներն են՝ սոցիալ-տնտեսական, իրավական, կրթական, քաղաքական և ազգային գիտակցությունը, դրանց դրսևորումները և պաշտպանությունը: Իր հրապարակախոսության և վեպերի միջոցով Տյուսաբը փորձում էր հիմնավորել նաև ազատագրության կարևոր նախապայմանը՝ աշխատանքի գաղափարը, որը անկախություն կապահովեր կնոջ համար։ Պետրոս Ադամյանը և Գևորգ Ապտուլլահյանը ոչ միայն իբրև դերասան և լուսանկարիչ, այլ նաև ազգասիրական վսեմ զգացումներով և անկեղծ և յուրահատուկ խառնվածքով օծուն ներհուն մտավորականներ էին: Србуи Тюсаб – первая армянская романистка. В основе ее творчества лежат вопросы женской эмансипации, проблемы социально-экономического, правового, образовательного, политического и национального осознания, их проявления, а также идея охраны труда, которая способна обеспечить возможную свободу женщины. Петрос Адамян и Геворг Аптуллахян были не только артистом и драматургом, но и проникновенный интеллигенти, наделенными возвышенными патриотическими чувствами и честными необыкновенными характерами. Srbuhi Tusab is the first Armenian woman-novelist. The core of her work was the issues of women's emancipation: socio-economic, legal, educational, political and national consciousness, their manifestations, as well as the defense of the idea of work, which would ensure possible independence for women. Petros Adamyan and Gevorg Aptullahyan were not only an artist and playwright, but also a soulful intellectual, endowed with sublime patriotic feelings and honest extraordinary characters. The aim of the study is the scientific systemization of the multi-layered material of the Srbuhi Tyusab - Petros Adamyan - Gevorg Aptullahyan, which is extremely important from the angle of the course and development of the history of Armenian literature.
Keywords: Բանահյուսություն