Վազգեն Օվյանի վաստակի նոր վերաարժեքավորում - Աթայան, Անահիտ
«Վ. Օվյանի վաստակի նոր վերաարժեքավորումը» հոդվածը վերաբերում է բ.գ.թ., դոցենտ Ս. Խաչատրյանի վերջերս հրատարակված «Վազգեն Օվյանի քնարերգությունը» գրքի գնահատմանը։ Գիրքը Օվյանի գրական վաստակի գնահատության ու արժեքավորման հետաքրքիր փորձ է, որը վերաբերում է թե՝ Օվյանի անձնավորության, թե՝ գրական վաստակի գնահատմանը։ Բանաստեղծական մի շարք ժողովածուների, Օվյանի մասին եղած հոդվածների քննությամբ Ս.Խաչատրյանը բացահայտում է Օվյան բանաստեղծի, երգիծաբանի դերը արցախյան գրականության մեջ։ Հեղինակը ներկայացվում է նրա անձի, անվան ու վաստակի շուրջ ժամանակի անհեթեթ ու անթույլատրելի պայքարի թոհուբոհում, բացահայտվում նրա ազնիվ ու արժանապատիվ կեցվածքն ու մարդկային նկարագիրը։ Գիրքը նոր խոսք է օվյանագիտության բնագավառում, հետաքրքիր ու դաստիարակիչ երևույթ՝ գրական հարցերով զբաղվող հանրության համար։ Статья «Новая переоценка заслуг В. Овяна» обращена к недавно изданной книге к.ф.н. доцента, С. Хачатряна «Лирика Вазгена Овяна». Книга представляет собой интересный эксперимент по оценке и переосмыслении литературных заслуг Овяна, изучению как личности Овяна, так и его литературных заслуг. Рассматривая ряд поэтических сборников и статей об Овяне, С. Хачатрян раскрывает роль поэта-сатирика Овяна в арцахской литературе. Автор представлен в гуще нелепой и недопустимой борьбы, связанной с шумихой вокруг его личности, имени и заслуг в свое время, раскрываются его честная, достойная позиция и человеческий облик. Книга - новое слово в области овяноведения, интересное и познавательное явление для литературоведов. The article "A new reassessment of V. Ovyan's merits" refers to a recently published book by Ph.D. Associate Professor, S. Khachatryan "Vazgen Ovyan's Lyrics". The book is an interesting experiment in evaluating and rethinking Ovyan's literary merits, evaluating both Ovyan's personality and his literary merits. Considering a number of poetry collections and articles about Ovyan, S. Khachatryan reveals the role of the satirical poet Ovyan in Artsakh literature. The author is presented in the midst of the time absurd and unacceptable struggle linked to his personality, name and merits, his honest, worthy position and human appearance are revealed. The book is a new word in the field of Ovyan's literature studies, an interesting and informative phenomenon for literary critics.
Keywords: Գրականություն