Հիփոթեքային վարկավորման ֆինանսավորման մեխանիզմների ընդլայնման ուղիները ՀՀ-ՈՒՄ - Ալեքսանյան, Արևիկ
Հետազոտության նպատակն է ուսումնասիրել ՀՀ-ում հիփոթեքային վարկերի ֆինանսավորման մեխանիզմները, ինչպես նաև դրանց ընդլայնման ուղիները: Այդ նպատակով ուսումնասիրվել են ՀՀ-ում գործող հիփոթեքային վարկավորման մոդելները, հիփոթեքային վարկավորման վերաֆինանսավորման մեխանիզմները, ինչպես նաև մշակվել է հայեցակարգ, համաձայն որի՝ ՀՀ-ում պետք է ստեղծվի Պետական հիփոթեքային վարկավորման արժեթղթավորման հիմնադրամ, որի գործառույթը լինելու է վարկավորող կազմա- կերպություններից հիփոթեքային վարկերի «փուլերի գնումը» և դրանց ապահովությամբ հիփոթեքային պարտատոմսերի թողարկումն ու տեղաբաշխումը։ Այդ հիմնադրամի և վարկավորող կազմակերպությունների միջև պայմանագրերը լինելու են ունիֆիկացված: Целью исследования является изучение механизмов финансирования ипотечных кредитов в Армении, а также пути их расширения. С этой целью были изучены действующие в Армении модели ипотечного кредитования, механизмы рефинансирования ипотечного кредитования, а также разработана концепция, согласно которой в Армении должен быть создан Государственный ипотечный кредитный фонд, функцией которого будет «покупка пул» ипотечных кредитов у кредитных организаций,выпуск и размещение ипотечных облигаций с их обеспечением. Договоры между фондом и кредитными организациями будут унифицированы. The purpose of the study is to study the mechanisms for financing mortgage loans in Armenia, as well as ways to expand them. For this purpose, the existing models of mortgage lending in Armenia, mechanisms for refinancing mortgage lending were studied, and a concept was developed according to which a State Mortgage Credit Fund should be created in Armenia, the function of which will be to “purchase a pool” of mortgage loans from credit organizations, issue and place mortgage bonds with their security. Agreements between the fund and credit institutions will be unified.
Keywords: Տնտեսագիտություն