Արցախի կանանց ավանդական տարազի գեղազարդման առանձնահատկություններ - Պողոսյան, Սվետլանա
Արցախի և Սյունիքի տարազը միակն էր հայկական բազմախումբ տարազի համակարգում, որ պահպանվել էր մինչև 20-րդ դարավերջ։ Այն ձևավորվել և հարատևել է այնպիսի էթնիկ միջավայրում, որտեղ չի եղել մշակութային ժառանգորդման խզում՝ հանգամանք, որը նպաստել է ավանդութային տարազի պահպանմանը։ Արցախյան տարազի գեղազարդման համակարգում ակնհայտ են նաև էթնիկ ընդհանրության գեղագիտական ճաշակի առանձնահատկություններ: Традиционный костюм Арцаха и Сюника был единственным в системе многообразного армянского национального костюма, который сохранился до конца 20-го века. Он сформировался и сохранился в такой этнической среде, где не было разрыва культурного наследия: обстоятельство, которое способствовало сохранению традиционного костюма. The national costume of Artsakh and Syunik was the only one in the Armenian multi-group costume system that was preserved until the end of the 20th century. It was formed and survived in such an ethnic environment where there was no rupture of cultural heritage - a circumstance, which contributed to the preservation of traditional costumes. The peculiarities of aesthetic taste of the ethnic community are obvious in the system of Artsakh costume decoration.
Keywords: Մշակութաբանություն