Զույգերի բնավորությամբ պայմանավորված ամուսնաընտանեկան դերերի բաշխման առանձնահատկությունները - Ավագյան, Անի; Քերիմյան, Մարիետա
Հոդվածում հեղինակներն անդրադառնում են ամուսնաընտանեկան դերերի բաշխման վրա զույգերի բնավորության ազդեցության խնդրին։ Իրականացված հետազոտության ընթացքում պարզվել է, որ բնավորության շեշտվածությունն ունենում է իր ազդեցությունը միջուկային ընտանիքներում զույգերի դերերի բաշխման առանձնահատկությունների վրա։ Մասնավորապես, հիպերթիմ տիպը ստանձնում է բոլոր դերերը բացի երեխաների դաստիարակությունից և ժամանակը կազմակերպողի դերերից։ Տագնապային տիպը ստանձնում է երեխանների դաստիարակության, հուզական մթնոլորտի, ընտանիքի ենթամշակույթի կազմակերպողի դերերը։ Էմոտիվ տիպին բնորոշ է ընտանիքի հուզական մթնոլորտը ստեղծողի, նյութական աջակցությունը ստանձնողի, երեխաների դաստիարակության դերերը։ Պեդանտ տիպին բնորոշ են սեփականատեր, տիրուհի, ժամանակի կազմակերպողի, նյութական աջակցություն ցուցաբերողի դերերը։ Էքստրավերտ տիպը ստանձնում է ժամանկի կազմակերպողի և երեխաների դաստիարակության դերերը, իսկ ինտրովերտ տիպը ստանձնում է նաև նյութական աջակցության դերը։ В данной статье авторы затрагивают вопрос о влиянии характера супругов на распределение супружеских ролей. Исследования показали, что акцентуация характера личности влияет на распределение ролей между парами в нуклеарных семьях. В частности, гипертимный тип берет на себя все роли, кроме воспитания детей и роли организатора времени. Тревожный тип берет на себя роли воспитателя детей, эмоциональной атмосферы, организатора семейной субкультуры. Для эмотивного типа характерны роли создателя эмоциональной атмосферы семьи, обеспечения материальной поддержки и роли воспитания детей. Педантичному типу свойственны роли хозяина, хозяйки, организатора времени, обеспечения материальной поддержки. Экстравертный тип берет на себя роль организатора времени и воспитание детей, а интровертный тип берет на себя также роль материального обеспечения. In this article, the authors address the issue of the influence of couples' character on the distribution of marital roles. Research has shown that character accentuation has an impact on the role distribution of couples in nuclear families. In particular, the hyperteem type assumes all the roles except the upbringing of the children, and the role of the time organizer. The anxious personality type assumes the roles of children's upbringing, emotional atmosphere, organizer of the family subculture. The roles of the creator of the emotional atmosphere of the family, the recipient of financial support, the upbringing of children are typical of the emotional type. The roles of owner, time organizer, and material support are typical of the pedantic type. The extrovert type assumes the role of time organizer, the upbringing of children, and the introvert type assumes also the role of material support.
Keywords: Հոգեբանություն