Ամուսինների կոնֆլիկտային վարքի և արժեհամակարգի համահարաբերակցությունը - Ավագյան, Անի; Հակոբյան, Կարինե
Հոդվածում հեղինակներն անդրադառնում են ամուսինների կոնֆլիկտային վարքի և նրանց արժեհամակարգի փոխկապակցվածության հիմնախնդրին։ Իրականացված փորձարարական հետազոտության արդյունքում նրանք հանգում են այն եզրակացության, որ կանանց շրջանում կոնֆլիկտային վարքի ավելի շատ հանդիպող ձևը կոնֆլիկտային իրավիճակներից խուսափումն է, իսկ տղամարդկանց մոտ՝ համագործակցությունը և փոխզիջումը։ Պարզվել է նաև, որ ամուսինների շրջանում կոնֆլիկտային վարքի հակվածության վրա ավելի շատ ազդեցություն ունեն հետևյալ արժեքները՝ սերը, դաստիարակությունը, կամքի ուժը, ինքնատիրապետումը, հանդուրժողականությունը, ընտանեկան ուրախ կյանքը, այսինքն, կարող ենք ասել, որ ամուսինների կոնֆլիկտային վարքի հիմքում ընկած են նաև նրանց արժեհամակարգի առանձնահատկությունները։ В статье авторы обращаются к проблеме конфликтного поведения супругов и взаимосвязи их ценностей. Экспериментальные исследования показали, что наиболее распространенной формой конфликтного поведения у женщин является избегание конфликтных ситуаций, а у мужчин сотрудничество и компромисс. Выяснилось, что следующие ценности, любовь, воспитание, сила воли, самообладание, толерантность, счастливая семейная жизнь, имеют большое влияние на склонность к конфликтному поведению супругов. То есть можно сказать, что конфликтное поведение супругов основано на особенностях их системы ценностей. In this article, the authors address the issue of spouses' conflicting behavior and the interconnectedness of their values. Experimental research has shown, that the most common form of conflict behavior among women is avoidance of conflict situations, and among men, cooperation and compromise. It was also found, that the following values have a greater influence on the tendency of conflicting behaviors among spouses. love, upbringing, willpower, self-control, tolerance, happy family life. We can say, that the conflicting behavior of spouses is based on the peculiarities of their value system.
Keywords: Հոգեբանություն