Հիմնական պահանջմունքների դրսևորման սեռային առանձնահատկությունները - Առաքելյան, Աննա; Պետրոսյան, Լինդա
Հոդվածում քննվում են անձի դրդապատճառային համակարգի սեռային տարբերությունների հարցերը, կատարված է դրդապատճառային ոլորտի սեռային առանձնահատկությունների տեսական և էմպիրիկ հետազոտությունների վերլուծություն, ներկայացված են տարբեր ուսումնասիրողների հետազոտության արդյունքները: Սույն հետազոտության նպատակն է եղել բացահայտել հիմնական պահանջմունքների դրսևորման սեռային տարբերությունները երիտասարդների մոտ: Այդ նպատակով կազմակերպվել է փորձարարական հետազոտություն, որին մասնակցել է 25-30 տարեկան 50 անձ՝ 25 կին և 25 տղամարդ: Պահանջմունքային ոլորտի ուսումնասիրման համար կիրառվել է Վ. Սկվորցովի «հիմնական պահանջմունքների բավարարվածության աստիճանի ախտորոշում» մեթոդիկան: Հետազոտական 2 խմբերում բացահայտվել է 5 խումբ պահանջմունքների (նյութական, անվտանգության, սոցիալական, ճանաչման և ինքնադրսևորման) արտահայտվածության մակարդակը: Հոդվածում ներկայացված է հետազոտության տվյալների մաթեմատիկական-վիճակագրական մեթոդներով մշակման հոգեբանական վերլուծությունը և առանձնացված սեռային տարբերությունները: В статье рассматриваются вопросы гендерных различий в мотивационной системе человека, анализируются теоретические и эмпирические исследования гендерных особенностей мотивационной сферы человека, представлены взгляды разных исследователей и результаты исследования. Цель исследования заключалась в выявлении гендерных различий в выражении базовых потребностей у молодежи. Проведено экспериментальное исследование по выявлению гендерных особенностей основных групп потребностей, в котором принимали участие 50 человек в возрасте 25 до 30 лет (25 женщин и 25 мужчины). Для изучения основных потребностей использовалась методика В.В. Скворцова «Диагностика степени удовлетворенности основных потребностей». Выявлен уровень выраженности 5 базовых потребностей (материальные потребности, потребности в безопасности, социальные потребности, потребности в самовыражении) в 2 исследуемых группах. В статье представлен психологический анализ математико-статистической обработки данных исследования, проанализированы гендерные особенности. The article studies the issues of gender differences in the motivational system of a person, analyzes theoretical and empirical research on the gender characteristics of the motivational sphere, and presents the results of research by various researchers. The aim of this study was to identify gender differences in the expression of basic needs in young people. For this purpose, an experimental study was organized with the participation of 50 people aged 25-30, 25 women and 25 men. V. Skvortsov "Diagnosis of the degree of satisfaction of basic needs" methodology was used to study the need sphere. The level of expression of 5 groups of needs (material, security, social, recognition, selfexpression) was revealed in 2 research groups. The article presents the psychological analysis of the processing of research data by mathematical-statistical methods and isolated gender differences.
Keywords: Հոգեբանություն