Եվրոպական Միության ինտեգրային գործընթացների արդի մարտահրավերները փոփոխվող աշխարհակարգում (ռազմավարական-անվտանգային գնահատում) - Ավետիսյան, Ռաֆիկ
Աշխարհաքաղաքական արդի փոփոխությունների՝ մասնավորապես միաբևեռ աշխարհակարգից դեպի բազմակենտրոն աշխարհակարգի անցման տեկտոնական փուլում անհրաժեշտություն է առաջանում նորովի մեկնաբանել ԵՄ-ի ինտեգրային գործընթացների մարտահրավերները: ԵՄ-ի ինտեգրային գործընթացների արտաքին և ներքին մարտահրավերների ուսումնասիրումն արդիական է եվրոպական տարածության անկայունության կանխատեսման և անվտանգության ապահովման համատեքստում: Այդ դիտանկյունից թեմայի ուսումնասիրումը կարող է օգտակար լինել նաև ԵՄ-ի՝ որպես «ուժային կենտրոնի» կենսունակության, նրա գլոբալ դերի նվազման և կոլեկտիվ թուլության բացահայտման համար: Հոդվածում ուսումնասիրվել են ԵՄ-ի ինտեգրային գործընթացների կայունության վրա բացասական ազդեցություն ունեցող մի շարք մարտահրավերներ, մասնավորապես՝ ներեվրոպական միասնականության խնդիրները, ուկրաինական ճգնաժամի ազդեցությունը եվրոպական անվտանգության ճարտարապետության վրա, տնտեսական և էներգետիկ անվտանգության ապահովման մարտահրավերները, ինչպես նաև ԵՄ-ի դեպի արևելք ընդլայնվելու ռիսկերը: Нынешние геополитические изменения, особенно в тектонической фазе перехода от монолитного миропорядка к многоцентровому миропорядку, требуют новой интерпретации вызовов интеграционного процесса ЕС. Изучение внешних и внутренних вызовов интеграционных процессов ЕС актуально в контексте прогнозирования нестабильности и обеспечения безопасности на европейском пространстве. С этой точки зрения изучение темы также может быть полезно для определения жизнеспособности ЕС как «силового центра», его уменьшающейся глобальной роли и коллективной слабости. В статье рассматривались ряд вызовов, негативно влияющих на стабильность интеграционных процессов ЕС, в частности, проблемы внутриевропейской интеграции, влияние украинского кризиса на архитектуру европейской безопасности, вызовы экономической и энергетической безопасности, и риски расширения ЕС на восток. Current geopolitical changes, notably in the tectonic phase of the transition from a unipolar world order to a multipolar world order, necessitate a new interpretation of the challenges of the EU integration process. The study of the external and internal challenges of the EU integration processes is also relevant in the context of predicting instability and ensuring security in the European area. From this perspective, the study of the topic can also be useful for identifying the viability of the EU as a "global power", its declining global role, and its collective weakness. The article examines a number of challenges that have a negative impact on the stability of the EU integration process, in particular, the problems of intra-European integration, the impact of the Ukrainian crisis on the European security architecture, economic and energy security challenges, and the risks of EU enlargement to the East.
Keywords: Քաղաքագիտություն