Ռազմաքաղաքական գործընթացները Լեռնային Ղարաբաղի (Արցախի) Հանրապետությունում (1992թ. ապրիլ) - Հակոբյան, Տարոն
Արցախյան շարժման պատմության մեջ վրա հասավ այն նշանակալից պահը, երբ շարժումը թևակոխեց իր զարգացման մի նոր շրջան. սկսվեց անկախ հանրապետության կայացման և գոյատևման համար ադրբեջանական ագրեսիայի դեմ համառ պայքարի շրջանը: ԼՂՀ իշխանությունները շարունակեցին ազգային պետության կարգավիճակը անկախ պետականության հարթակ բարձրացնելու ճանապարհին պահպանել միջազգային իրավունքի բոլոր նորմերը։ ԼՂՀ ԳԽ նախագահ Արթուր Մկրտչյանի ողբերգական մահից հետո ստեղծված ներքաղաքական անկայուն իրադրությունը չսասանեց ԼՂ պետականության հիմքերը, ավելին, նույնիսկ նկատվող ներքաղաքակական բարդ իրադրության և սաստկացող ռազմագործողությունների պայմաններում իշխանության գլուխ անցած նոր ուժերը, անկախ կուսակցական պատկանելությունից, կարողացան ինքնուրույնաբար ստեղծել հիմքեր իրավական և ժողովրդավարական մի պետության, որին վիճակված էր դիմակայել Ադրբեջանի ագրեսիային և պահպանել իր անկախությունը: В истории арцахского движения наступил знаменательный момент, повлекший за собой новый этап развития: начался период упорной борьбы против азербайджанской агрессии за создание и выживание независимой республики. Власти НКР продолжали соблюдать все нормы международного права на пути повышения статуса национального государства до статуса независимого государства. После трагической гибели председателя Верховного совета НКР Артура Мкртчяна нестабильная внутриполитическая ситуация не поколебала основ государственности НКР. Более того, даже в сложившейся сложной политической ситуации и в условиях обострения боевых действий, пришедшие к власти новые силы, независимо от партийной принадлежности, смогли самостоятельно заложить основы правового, демократического государства, которому было суждено противостоять агрессии Азербайджана и сохранить свою независимость. The significant moment in the history of the Artsakh movement started when it entered a new stage of its development: the period when the persistent struggle against the Azerbaijani aggression for the establishment and survival of an independent republic began. The NKR authorities continued to follow all the norms of international law on the way of raising the status from a nation state to an independent one. After the tragic death of NKR Supreme Council Chairman Arthur Mkrtchyan, the unstable internal political situation did not shake the foundations of the NKR statehood. Moreover, even in the current difficult inner political situation and intensifying military conditions, the new forces that came to power, regardless of their party affiliation, were able to independently establish the bases for a legal, democratic state, which was destined to resist the aggression of Azerbaijan and maintain its independence.
Keywords: Պատմություն