Республика Арцах на пути к самоопределению в контексте его историко-геополитической реалии - Дадаян, Степан
Ժողովուրդների կենսագործունեության առավել կարևոր խնդիրներից ամենանշանակալին նրա՝ սեփական պետություն ստեղծելու ինքնակազմակերպչական ունակությունն է, որպեսզի դրանով արտահայտի և իրացնի իր նպատակները։ Յուրաքանչյուր ժողովրդի մոտ այդ գործընթացն ընթացել է պատմական կոնկրետ պայմաններում։ Արցախ-Ղարաբաղի հայերի մոտ պետականության առաջացումը տեղի է ունեցել պարսկական տիրապետության, ռուսական ցարիզմի, բոլշևիկյան բռնապետության և ադրբեջանական զինվորականների դեմ դաժան պայքարի ընթացքում։ Արցախի Հանրապետության ողջ 30-ամյա շրջանն ամբողջ աշխարհին վկայում է, որ Արցախ-Ղարաբաղի հայկական պետականության հիմքը հանդիսանում են հայ ժողովրդի ճակատագրական խնդիրների լուծումը, ինչն էլ դեմ է թուրք-ադրբեջանական շահերին, իրենց հռչակած պանթուրքիզմի ծրագրին։ ряду наиболее важных проблем жизнедеятельности народов является его способность к самоорганизации, путем создания собственного государства для выражения и реализации своих целей. У каждого народа этот процесс протекал в конкретных исторических условиях. Возникновение государственности у армянства Арцах-Карабаха имело место в жесткой борьбе против персидксого владычества, российского царизма, большевисткой диктатуры и азербайджанской военщины. Весь 30-летний период истории Республики Арцах свидетельствует о том, что в основе армянской государственности в Арцах-Карабахе лежат решение судьбоносных проблем армянского народа, которое противоречит как тюрко-азербайджанским интересам, так и провозглашенным ими планам пантюркизма. One of the most important issues of people’s lives is its selforganizing ability to create its own state to express and realize its goals. For each nation this process was under specific historical conditions. For the Armenians of Artsakh-Karabakh the emergence of statehood was under the severe struggle against Persian rule, Russian tsarism, Bolshevik dictatorship and Azerbaijani military. The 30-year period of the Republic of Artsakh testifies to the whole world that the bases of the Armenian statehood in Artsakh-Karabakh are the solution of the fatal problems of the Armenian people. This is against the Turkish-Azerbaijani interests, their proclaimed plan of Pan-Turkism.
Keywords: История