Պատանի մարզիկների դրդապատճառվածության առանձնահատկությունները ուսումնամարզական կատարելագործման վաղ փուլերում - Մկրտչյան, Նունե (Լիմուշ հրատ.)
Սույն հոդվածը նվիրված է ԼՂՀ երիտասարդ մարզիկների դրդապատճառային ոլորտի առանձնահատկությունների ուսումնասիրմանը՝ սպորտով զբաղվելու դրդապատճառների ձևավորման և աստիճանավորման վրա սեռատարիքային և սոցիալք աղաքական գործոնների ազդեցության համատեքստում: ԼՂՀ սպորտով զբաղվող երեխաների և դեռահասների դրդապատճառների ուսումնասիրութունը և ստացված տվյալների համեմատումը ՀՀ-ում ձեռք բերված արդյունքների համեմատական վերլուծությունն ունի հատուկ նշանակություն ինչպես մանկապատանեկան սպորտի զարգացման, այնպես էլ հատուկ քաղաքական կարգավիճակ ունեցող երկրի հոգեբանական խնդրի ընդհանուր տեսական մշակման համար: Статья посвящена исследованию особенностей мотивационной сферы юных спортсменов НКР в контексте влияния половозрастных и социально-политических факторов на формирование и иерархию мотивов занятия спортом. Исследование мотивации занятия спортом детей и подростков НКР и сравнение полученных данных с результатами, полученными в РА, имеет особую значимость как для развития детско-юношеского спорта, так и для общетеоретической разработки психологических механизмов и закономерностей спортивной мотивации для страны с особым политическим статусом. This article considers the motivation sphere of the NKR young sportsmen in the context of age-gender correlations as well as socio-political factors, forming the hierarchy of motives and sports. After the analysis of children’s and teenagers’ motivation for going in for sport in the NKR and in the RA, we can conclude that this investigation has special significance for children and junior sport development as well as for the improvement of the general-theoretical and psychological mechanisms and motivating regularities for countries with special political status.
Keywords: Ֆիզիկական և հոգեկան առողջություն