Հոգեբանական նույնացումը սոցիալականացման առանցք - Հարությունյան, Ռոզալյա (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածում ներկայացված է հոգեբանության արդի խնդիրներից մեկի՝ հոգեբանական իդենտիֆիկացիայի՝ որպես սոցիալականացման առանցքի մասին տեսակետը: Այն ամփոփում է հոգեբանական գիտության՝ խնդրո առարկայի մասին գիտական հանրույթում գոյություն ունեցող հայտնի պերսոնոլոգների տեսակետները, որոնք ներկայացվել են՝ դիտարկելով սոցիալականացման համատեքստում: Շեշտվում է նաև ԶՏՄ-ների նեգատիվ ազդեցությունը «ճիշտ» իդենտիֆիկացիայի ձևավորման վրա,որը սոցիալականացման կարևոր ատրիբուտ է: Ազգային ինքնության և արժեհամակարգի հոգեբանական նույնացման ամրապնդմանը խթան հանդիսացավ Արցախյան շարժումը, որը ազգային գիտակցության հեղաշրջում կատարեց: В статье представлена точка зрения касательно одной из проблем психологии сегодня, а именно: психологической идентификации как оси социализации. Она резюмирует существующие в научном сообществе позиции выдающихся персонологов относительно объекта исследования, которые были представлены в контексте социализации. Подчеркивается также отрицательное влияние СМИ на формирование «правильной» идентификации, которая является важным атрибутом социализации. Стимулом укрепления психологической идентификации системы ценностей и национальной идентичности стало Арцахское движение, совершив революцию в национальном сознании. The article presents the point of view on one of the contemporary issues in psychology, particularly the psychological identification as the axle of socialization. It sums up all the positions of outstanding personologists existing in scientific society regarding the object of the investigation which were presented in the context of socialization. The negative influence of mass media on the formation of the «right» identification is emphasized, which appears to be an important attribute of socialization. The Artsakh movement became the stimulus to reinforcement of priority’s psychological identification and national identity, having made a revolution in national consciousness.
Keywords: Հոգեբանություն