Խաչենի հովտի և Կաչաղակաբերդի հարակից տարածքների անտառային լանդշաֆտները - Գրիգորյան, Հենրիկ; Բալայան, Կարինե (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածում ներկայացվում են Խաչենի հովտի և Կաչաղակաբերդի հարակից տարածքների անտառային լանդշաֆտների ուսումնասիրության վերաբերյալ 2012 – 2015 թվականների ընթացքում մեր կողմից իրականացված գիտական հետազոտությունների արդյունքները: Անտառների առատությամբ ու բնույթով է որոշվում յուրաքանչյուր երկրի բնության հարստությունը: Բնության պահպանությունը բարձր հիմքերի վրա դնելու համար պետք է ճանաչել բնությունը և նրա օրինաչափությունները: Մեր կողմից առաջարկվում է Խաչենի հովտի և Կաչաղակաբերդի հարակից տարածքների անտառային լանդշաֆտների պահպանության համար ստեղծել անհրաժեշտ պայմաններ: В статье представлены результаты научных исследований ландшафтов долины Хачена и прилегающих территорий Качахакаберда, проведенных в 2012 -15 гг. Одним из критериев природного богатства для каждой страны является обилие лесов. Чтобы достичь высокого уровня охраны природы, необходимо познавать природу и ее закономерности. Нами предлагается создать необходимые условия для сохранения лесных ландшафтов долины реки Хачен и прилегающих территорий Качахакаберда. The article deals with the results of scientific researches carried out in 2012-15 in the Khachen valley landscapes and the surrounding territories of Kachaghakaberd. The abundance of woods is one of the criteria of country’s natural wealth. To reach the high level of nature protection, it is necessary to study the nature and its regularity. We suggest creating necessary conditions for preservation of wood landscapes of the river Khachen valley and the surrounding territories of Kachaghakaberd.
Keywords: Աշխարհագրություն