Մահվան ու ինքնասպանության թեման Ռ. Օլդինգտոնի «Հերոսի մահը» վեպում - Սիրունյան, Մարիամ (Լիմուշ հրատ.)
Կյանքի անիմաստության գիտակցումը, ապագայի տագնապն ու ապրելու անկարողությունը «կորուսյալ սերնդի» կարևորագույն պրոμլեմներից են դառնում: Օլդինգտոնի հերոսը՝ Ջորջ Ուինթերբորնը, բացառություն չէր: Ֆիզիկահոգեբանական բազում դժվարություններ՝ հերոսին կանգնեցնում են լինել-չլինելու անլուծելի դիլեմայի առջև՝ շարունակել պայքարի վերածված կյանքը, թե վերջ տալ կյանքին, ընտրել ինքնասպանությունն իբրև փրկության միջոց: Սույն հոդվածում ներկայացնում ենք ինքնասպանության վերաբերյալ սոցիոլոգիական, փիլիսոփայական, հոգեբանական տեսությունն եր՝ նպատակ ունենալով համեմատության համատեքստում բացահայտել օլդինգտոնյան հերոսի հոգեվիճակի ու գործելակերպի բնույթը: Осознание бессмысленности жизни, тревога о будущем и неумение жить становятся важнейшими проблемами “потерянного поколения”. Герой Олдингтона Джордж Уинтерборн не исключение. Физико-психологические трудности ставят героя перед неразрешимой дилеммой – быть или не быть, продолжать жизнь или выбрать самоубийство как средство спасения. В данной статье представляем социологические, философские, психологические теории самоубийства, с целью выявления сути душевного состояния и поведения героя Олдингтона. Meaninglessness of life, trouble for the future and the inability to live become one of the most important problems for the “lost generation”. Aldington’s hero George Winterbourne was not an exception. The hero faces numerous psychophysical difficulties that make the insoluble dilemma of be or not to be: either to continue life full of fight or to commit suicide as a means of salvation. The article introduces sociological, philosophical, psychological theories of suicide aimed at revelation of Aldington's hero's psychology.
Keywords: Գրականություն