Образ автора и способы выражения авторской модальности в цикле И. Бунина «Темные аллеи» - Саркисян, Рузанна (Լիմուշ հրատ.)
«Մութ ծառուղիներ» շարքում հեղինակի կերպարը առանձնահատուկ տեղ է զբաղեցնում և օժտված է գործառույթներով, որոնց բնույթը կախված է պատմողի կերպարի տեսակից: Բունինյան այս շարքում կարելի է առանձնացնել պատմողի երեք տեսակ: Բացի դրանից, հեղինակի մոդալության արտահայտման մեթոդների շարքին կարող են դասվել նկարագրությունները, դիտողությունները և տվյալ շարքի մաս կազմող տեքստերի վերնագրերը: Ելնելով ռեպրեզենտատիվ-գնահատողական ասպեկտից` «Մութ ծառուղիներ»-ում առանձնանում է վերնագրերի` տարբեր գործառույթներ իրականացնող չորս տեսակ: Շարքի անվանումն իր հերթին թեմառեմատիկ հարաբերությունն երի մեջ է մտնում վերջինիս հետ` վերաբերվելով նրան որպես «գերտեքստ»-ի, ինչպես նաև ձևավորում է ընթերցողների ընկալումը, առանձնացնում սեմանտիկ դոմին անտները, արտահայտում հեղինակի գնահատականը պատկերվածին: В цикле «Темные аллеи» образ автора занимает особое место и обладает функциями, характер которых зависит от типа образа повествователя. В бунинском цикле можно выделить три типа повествователя. Кроме того, к способам выражения авторской модальности в «Темных аллеях» можно отнести описания, ремарки и заглавия составляющих его текстов. Исходя из репрезентивно-оценочного аспекта, в «Темных аллеях» можно выделить четыре типа заглавий, которые выполняют различные функции. Название же цикла вступает в тема-рематические отношения с циклом как «сверхтекстом», организует читательское восприятие, расставляет смысловые доминанты и выражает авторскую оценку изображаемого. The author’s image occupies a special place in the series of “Dark Alleys” and bears features the character of which depends on the image of the narrator. Three types of narrators can be distinguished in Bunin’s series. In addition, methods of expressing the author’s modality in “Dark Alleys” include descriptions, remarks and titles of the constituent texts. Based on representational and evaluative aspects, the four types of titles performing various functions can be found in “Dark Alleys”. The name of the series forms thematic-rhematic relations with the series as a “hypertext”, shapes the readers’ perception, sets the semantic dominants and expresses the author’s evaluation of the depicted.
Keywords: Литература