Об интертекстуальности в рассказах и новеллах Константина Паустовского - Саркисян, Рузанна
Ինտերտեքստուալությունն ու ինտերտեքստային կապերը ժամանակակից գրական քննադատության հրատապ խնդիրներից են։ Մեկ գրական տեքստի թաքնված կամ բացահայտ ներկայությունը մյուսում կարող է արտահայտվել տարբեր ձևերով և ունենալ տարբեր գործառույթներ: Ինտերտեքստային կապերի դերն ու նշանակությունը կարելի է գտնել Կոնստանտին Պաուստովսկու պատմվածքների օրինակով, որոնցում կարելի է գտնել հիշողություններ (ռեմինիսցենցիա), ակնարկներ (ալլուզիա), ինչպես նաև օմմաժ՝ հարգանք այլ գրողների և բանաստեղծների ստեղծագործություններին: Հոդվածում քննվում են գրողի որոշ պատմվածքները և նովելները, վեր հանվում ու վերլուծվում դրանց միջտեքստային կապերը: Այսպես, մատնանշվում են 20-րդ դարասկզբի ռուս բանաստեղծների ստեղծագործություններին, Ի. Բունինի պատմվածքներին, Բայրոնի պոեզիային միտված ռեմինիսցենցիան և ալլուզիան, օմմաժ անգլիական արկածային գրականությանը և այլն, մանրամասն ուսումնասիրվում են Պաուստովսկու պատմվածքների եւ կերպարների կապերը Ա.Գրինի "Ալ առագաստներ" վիպակի հետ: Հոդվածի վերջում ամփոփվում են Կ. Պաուստովսկու որոշ պատմություններում և նովելներում միջտեքստային կապերի բնույթի և գործառույթների ուսումնասիրության արդյունքները: Интертекстуальность и межтекстовые связи являются одной из актуальных проблем современного литературоведения. Скрытое или явное присутствие одного художественного текста в другом может выражаться по-разному и иметь различные функции. Роль и значение межтекстовых связей можно проследить на примере рассказов и новелл Константина Паустовского, в которых можно обнаружить реминисценции, аллюзии, а также оммажи на произведения других писателей и поэтов. В статье рассматриваются некоторые рассказы и новеллы писателя и выявляются и анализируются их межтекстовые связи. Указываются реминисценции и аллюзии на стихотворения русских поэтов начала 20 века, рассказы И. Бунина, поэзию Байрона, оммажи английской приключенческой литературе и т.д., подробно рассматриваются связи рассказов и образов персонажей Паустовского с повестью А. Грина «Алые паруса». В конце подводятся итоги исследования характера и функций межтекстовых связей в некоторых рассказах и новеллах К. Паустовского. Intertextuality and intertextual connections are one of the urgent problems of modern literary criticism. The hidden or explicit presence of one artistic text in another can be expressed in different ways and have different functions.The role and significance of intertextual connections can be traced on the example of stories and short stories by Konstantin Paustovsky, in which one can find reminiscences, allusions, as well as homages to the works of other writers and poets. The article discusses some stories and short stories of the writer and identifies and analyzes their intertextual connections. Thus, reminiscences and allusions to the poems of Russian poets of the early 20th century, to the stories of I. Bunin, to Byron's poetry, homages to English adventure literature, etc. are indicated, the connections of the stories and images of Paustovsky's characters with A. Green's story "Scarlet Sails" are considered in detail. At the end of the article, the results of the study of the nature and functions of intertextual connections in some stories and short stories by K. Paustovsky are summed up.
Keywords: Литературоведение