Հ. Շիրազի «Անի» պոեմի թեմատիկ և պատկերային առանձնահատկությունները - Խաչատրյան, Անի
Հոդվածում քննության է առնվում Հովհ. Շիրազի պատմափիլիսոփայական երկերից մեկի՝ «Անի» պոեմի թեմատիկ և պատկերային առանձնահատկությունները: Հայ գրականության պատմության մեջ պոեմն ունի նորարարական մեծ արժեք: Պատմական այդ բարդ ժամանակաշրջանի համապատկերում բանաստեղծը կերտել է գեղարվեստական հզոր կոթող, որով էլ պայմանավորված է պոեմի հաջողվածությունը: Հայոց հնագույն մայրաքաղաք Անիի կյանքի լայնակտավ պատկերումն ու կործանման պատճառներն են վեր հանվում պոեմում, որն անշուշտ ունի արդիական հնչեղություն: Շիրազը բարձր արվեստով է ստեղծել դարաշրջանին բնորոշ մարդկային բնավորությունները, տվել նրանց գեղագիտական բնութագրերն ու առանձնահատկությունները: В данной статье подвергаются анализу тематические и изобразительные особенности одного из историко- философических произведений Ов. Шираза – «Ани». В контексте того трудного исторического периода армянской литературы, поэт создал мощнейший литературный памятник , чем и было бусловлен успех произведения. В поэме раскрывается широкий спектр жизни города Ани, причины его разрушения, что, несомненно, имеет современное звучание. Шираз искусно воссоздал образ человека того времени, раскрыл с литературно- научной точки зрения его характер и особенности․ This article analyzes the thematic and visual features of the historical and philosophical work «Ani» by H. Shiraz. In the context of that difficult historical period of Armenian literature, the poet created a great literary monument, which made the work successful. The poem reveals a wide range of life of Ani, the reasons of its destruction, which undoubtedly has a modern sound. Shiraz skillfully recreated the image of a man of that time, revealed his character and features from a literary and scientific point of view․
Keywords: Գրականագիտություն