Արցախի ակնաղբյուր համանուն բնականունների ստուգաբանության հարցի շուրջ - Մարգարյան, Լուսինե
Ակնաղբյուր բնականվան համանունությունը լեզվական փոխադրության՝ բառապատճենման հետևանք է. Ասկերանի շրջանի Ակնաղբյուրը՝ Ղարաբուլաղ-ի, իսկ Հադրութի շրջանի Ակնաղբյուրը՝ Աղբուլաղ-ի փոխադրություն վերանվանումներն են: Ասկերանի շրջանի Ակնաղբյուր անունը գյուղի մեծ ու հիմնական, ընդերքից բխող Ակն աղբյուրանունից է առաջացել. իմաստային թարգմանությամբ ամրագրվել է օտարալեզու Ղարաբուլաղ անվամբ, ապա և անկախության շրջանում վերանվանվել Ակնաղբյուր: Հադրութի շրջանի Ակնաղբյուր բնակավայրի անվանումը մասնակի բառապատճենում է Աղբուլաղ անվան: Ենթադրելի է, որ ջրանունից չի առաջացել բնականունը. այն առավելաբար եկամուտ անվան ամրագրում է, ապա և անկախության շրջանում՝ թարգմանության հետևանք: Омонимия ойконима Акнахбюр возникла вследствие лингвистического переноса – калькирования: Акнахбюр Аскеранского района является переименованием Карабулаха, Акнахбюр Гадрутского района – Агбулага. Название Акнахбюр Аскеранского района произошло от Акн - большого и основного водного источника, берущего свое начало в недрах земли. Смысловой перевод был закреплен за иноязычным названием Карабулах, который в период независимости был переименован в Акнахбюр. Название ойконима Акнахбюр Гадрутского района является частичным калькированием Агбулага. Предполагается, что он не произошел от названия гидронима, а является пришлым названием и в период независимости Арцаха был переименован в Акнахбюр. The homonymy of the oikonym Aknakhbyur is a result of linguistic transfer - calquing: Aknakhbyur of the Askeran region is the renaming of Karabulakh, Aknaghbyur of the Hadrut region - Agbulag. The name Aknakhbyur of the Askeran region comes from Akn - a large and main water source, originating in the bowels of the earth. The semantic translation was expressed in the foreign name Karabulakh, which was renamed Aknakhbyur during the period of independence. The name of the oikonym Aknakhbyur of the Hadrut region is a partial calquing of Agbulag. It is assumed that it did not come from the name of the hydronym, but was an alien name renamed Aknakhbyur during the period of independence of Artsakh.
Keywords: Հայոց լեզու