Մուդրոսի զինադադարը և հայկական հարցը - Պողոսյան, Սամվել (Լիմուշ հրատ.)
Հայկական հարցի շուրջ ծավալված միջազգային քաղաքական գործընթացներն Առաջին աշխարհամարտից հետո կարող էին հասնել նոր հանգրվանի՝ հայկական անկախ և միացյալ պետության ստեղծմանը: Սակայն 1920 թ. ստորագրված Սևրի համաձայնագիրը իրականություն չդարձավ, որ պայմանավորված էր մի շարք միջազգային գործընթացներով, քեմալական շարժման ձևավորմամբ, Հայաստանի Հանրապետության թուլությամբ: Սակայն վերոնշյալ պատճառների արմատներն անհրաժեշտ է փնտրել Մուդրոսի զինադադարի պայմանների մեջ, որոնք բացասական և ծանր հետևանքներ ունեցան հայկական հարցի համար: Международный политический процесс вокруг Армянского вопроса мог бы выйти на новый уровень после Первой мировой войны: создание независимого и единого государства. Однако Севрское соглашение, подписанное в 1920 году не было реализовано, которое было связано с международными процессами, формированием кемалистского движения, слабостью Армении. Тем не менее, основные причины следует искать в условиях Мудросского перемирия, что и привело к отрицательным и серьезным последствиям для Армянского вопроса. The international political process around the Armenian Question could have reached a new level after the World War I: the creation of an independent and unified state. However, the Sevres Treaty signed in 1920 wasn’t realized due to a number of international processes, the formation of the Kemalist movement and Armenia's weakness. However, the original causes can be found in the conditions of Mudros armistice, which led to serious negative consequences for the Armenian Question
Keywords: Հայկական հարց; Արևմտյան Հայաստան; Կիլիկիա