Բուլղարական ինքնուրույն եկեղեցու համար պայքարը Օսմանյան կայսրությունում - Մխոյան, Հայկ (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածում անդրադարձ է կատարվել 19-րդ դարի 50-70-ական թթ. Բալկանյան թերակղզում տեղի ունեցած կարևորագույն իրադարձություններից՝ բուլղարների ազգային եկեղեցի ունենալու պայքարին: Բուլղարների այս պայքարն ուղղված էր հունական պատրիարքության դեմ, որն անընդհատ ճնշումների էր ենթարկում բուլղար ազգաբնակչությանը: Հակամարտության կարևորագույն կողմերից էր նաև Օսմանյան կայսրությունը, որի տարածքում էլ տեղի էին ունենում նշյալ իրադարձությունները: Ի վերջո խնդիրը լուծվեց հօգուտ բուլղարական եկեղեցու: 1870 թ. ստեղծվեց բուլղարական ինքնուրույն էկզարխատություն, որը ճանաչվեց Օսմանյան սուլթանի կողմից ու, թեև առաջացրեց Կոստանդնուպոլսի հունական պատրիարքության դժգոհությունը, այնուամենայնիվ այն ստիպված եղավ ընդունել տեղի ունեցած փաստը: В статье отображено одно из событий, произошедших на Балканском полуострове в 50-70-х годах XIX века, которое касается борьбы болгар за национальную церковь. Эта борьба болгар была направлена против греческого патриаршества, которое подвергало постоянным угнетениям болгарское население. Одной из важнейших сторон конфликта была также Османская империя, на территории которой имели место данные события. В конце концов, вопрос был решен в пользу болгарской церкви. В 1870 г. был создан самостоятельный Болгарский экзархат, который был признан османским султаном, и, несмотря на то, что оно породило недовольство греческого патриаршества, всë же оно было вынуждено принять состоявшийся факт. The present article touches upon one of the most important events of the 50’s and 70’s of the 19th century which took place in the Balkan Peninsula. It concerns the struggle of the Bulgarians for recognition of their national church. This struggle was against the Greek Patriarchate, which constantly exerted pressure on the Bulgarian population. One of the most important parties involved in the conflict was the Ottoman Empire, in the area of which these events took place. Eventually the problem was solved in favor of the Bulgarian Church. In 1870 Bulgaria established its own Exarchate, which was recognized by the Ottoman sultan. Though it aroused resentment of the Greek Patriarchate in Constantinople, the latter, however, was forced to accept the fact.
Keywords: Բուլղարական ուղղափառ եկեղեցի; Պատմություն