Խնուս գավառի հայկական գյուղերի ինքնապաշտպանական հերոսամարտերը 1915 թ. - Մինասյան, Էդիկ (Լիմուշ հրատ.)
Սույն հոդվածում ներկայացվում են հայոց Մեծ եղեռնի՝ ցեղասպանության պատճառները, դրանց ծանր ու անդառնալի հետևանքները ամբողջ արևմտահայության, այդ թվում՝ Խնուս գավառի հայաբնակ գյուղերի վրա: Հոդվածն առաջին անգամ անդրադառնում է Խնուս գավառի հերոսական ինքնապաշտպանական մարտերին՝ ցույց տալով, թե ինչպես Արևմտյան Հայաստանի նահանգների, գավառների, հայաբնակ գյուղերի նման խնուսահայությունը ևս գերադասեց պատվավոր մահը տարագրության ճանապարհների տանջալից ոչնչացումից: Խնուսահայությունը հայաբնակ գյուղերի մեծ մասում զենքը ձեռքին մարտնչեց թուրք-քրդական հրոսակների դեմ՝ նրանց հակադրելով իր դարավոր դիմադրական ոգին: Նրանք դյուցազնամարտ մղեցին անարգ թշնամու դեմ՝ ընկնելով հերոսի մահով և փրկելով ցեղի անունը, դրա հետ մեկտեղ` նրա գոյությունը: В статье представлены причины и тяжелые необратимые последствия Геноцида армян для всего западного армянства, в том числе населенных деревень провинции Хнус. В статье впервые рассматривается героическая оборона провинции Хнус, показывается, как жители провинций и деревень Западной Армении предпочли почетную смерть на дорогах изгнания мучительному уничтожению. Армяне, населяющие Хнус, с оружием в руках боролись против турецко-курдских банд, отстаивая многовековой героический дух. Они боролись против подлого врага, пав героями во имя спасения рода и вместе с тем своего существования. The article presents the causes and serious irreversible consequences of the Armenian Genocide for the whole Western Armenians, including populated villages of the Khnus province. This article examines the heroic defense of the Khnus province, demonstrates that the inhabitants of the Western Armenian provinces and villages preferred honorable death on the roads of exile to painful destruction. Armed Armenian inhabitants of Khnus fought against the Turkish-Kurdish gangs, defending old heroic spirit. They fought against the vile enemy and fell heroes for the salvation of the nation and its existence.
Keywords: Մեծ եղեռն; Ցեղասպանություն