Աֆրիկայում Ֆրանսիայի գաղութային քաղաքականության ուղղությունները - Հարությունյան, Ժաննա (Լիմուշ հրատ.)
Աֆրիկան քաղաքական, տնտեսական և ստրատեգիական մեծ նշանակություն ուներ Ֆրանսիայի համար: Ֆրանսիան աֆրիկյան գաղութների նկատմամբ վարում էր քաղաքական և մշակույթային ձուլման քաղաքականություն: Ֆրանսիայի այս քաղաքականության նպատակն էր շահագործել Աֆրիկան և դրանով իսկ բարձրացնել Ֆրանսիայի միջազգային հեղինակությունը: Ֆրանսիայի այս քաղաքականությունը չէր հարգում աֆրիկյան մշակույթն ու սովորույթները: Այն արգելում էր աֆրիկյան լեզուները, մշակույթը, ինքնությունը: Ֆրանսիան Աֆրիկայի հետ կապը իրականացնում էի պաշտպանական պայմանագրերի, ռազմական միջամտությունների, ֆինանսական աջակցության քաղաքականության միջոցով: Ֆրանսիան իրականացրեց նաև դրամավարկային քաղաքականություն` նպատակ ունենալով ընդլայնել իր տնտեսական և քաղաքական ազդեցության ոլորտները Աֆրիկայում և, այդպիսով, մեծացնել իր դերը համաշխարհային քաղաքականությունում: Африка была важна для Франции с точки зрения экономических, политических и стратегических интересов. Франция разработала культурно-политическую ассимиляцию по отношению к африканским колониям. Основной целью французской политики ассимиляции в Африке было использовать Африку и увеличить международный престиж Франции. Ведомая Францией политика принижала африканскую культуру и традиции, запрещала использование африканских языков. Франция сохранила свои отношения с Африкой через соглашения о сотрудничестве, о военном вмешательстве и политики финансовой помощи. Франция установила свою денежно-кредитную систему, с целью расширить свое экономическое и политическое влияние в Африке, чтобы впоследствии увеличить свою роль в мировой политике. Africa was important for France in terms of economic, political and strategic interests. France developed a cultural and political assimilation policy towards its African colonies. The main goals of the French assimilation policy in Africa were to exploit Africa and to increase France’s international prestige. The assimilation policy of France in Africa did not respect African traditions, it banned African languages, culture. France maintained relations with Africa through “cooperation agreements”, “military interventions”, and “financial assistance policies”. France established its monetary system to expand its economic and political influence in Africa and increase its world power.
Keywords: Գաղութային քաղաքականություն; Ֆրանկոֆոնիա