Էներգետիկ անվտանգության դերը ԼՂ հակամարտության կարգավորման գործընթացում (1990-2001թթ) - Խալաթյան, Ռիմա (Լիմուշ հրատ.)
Էներգետիկ անվտանգության խնդիրները մեծ ազդեցություն ունեն ժամանակակից համաշխարհային քաղաքականության վրա և Լեռնային Ղարաբաղի հակամարտության կարգավորումը 20-րդ դարի վերջում տեղի էր ունենում այս նույն համատեքստում: Գերտերությունների դերակատարությունը Հարավային Կովկասում չէր սահմանափակվում միայն Լեռնային Ղարաբաղի հակամարտության կարգավորմամբ, այս տարածաշրջանում նրանք լուծում էին իրենց էներգետիկ անվտանգության խնդիրները, որոնք իրենց ազդեցությունը թողեցին հակամարտության կարգավորման գործընթացի վրա: Հետազոտության նպատակն է իրականացնել պատմահամեմատական և կառուցվածքահամակարգային ուսումնասիրություն՝ էներգետիկ անվտանգության դերը Լեռնային Ղարաբաղի հակամարտության կարգավորման գործընթացում պարզելու համար: Обеспечение энергетической безопасности имеет огромное влияние на современную мировую политику, и проблема урегулирования Нагорно-Карабахского конфликта в конце XX в. не выделялась из этого контекста. Роль мировых акторов в процессе урегулирования конфликта не ограничивается только стремлением установить мир в регионе, а затрагивает проблему обеспечения их энергетической безопасности. Целью нашего исследования является проведение историко-сравнительного и структурно-системного анализа роли энергетической безопасности в рамках урегулирования Нагорно-Карабахского конфликта в 1990–2001гг. Energy security has a strong influence on modern world politics and the resolution of the Nagorno-Karabakh conflict, at the end of 20th century, did not stand out of it. The role of the world players is not limited only to the resolution of Nagorno-Karabakh conflict, but also tries to ensure energy security. The aim of our research was to conduct historical and structural-systemic analysis of the energetic security role in the framework of the Nagorno-Karabakh conflict settlement in 1990-2001.
Keywords: Միջազգային հարաբերություններ