ԼՂԻՄ գոյության վերջին տարիներին հայ ազգաբնակչության զինված ինքնապաշտպանության կազմակերպման մասին - Ավանեսով, Հովիկ (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածում փորձ է կատարվել հակիրճ ներկայացնելու Արցախի համար կարևոր մի գործընթաց՝ համեմատաբար կարճ ժամանակաշրջանում տասնյակ կամավորական ջոկատների կազմավորումը, որոնք իրականացնում էին հայրենի սահմանների պաշտպանությունը: Հետագայում ջոկատների հիմքի վրա կազմավորվեցին պաշտպանական շրջանները, որոնք էլ հիմք հանդիսացան կանոնավոր բանակի ստեղծման համար: Այդ գործընթացը զուգորդվում էր պատերազմական գործողությունների հետ: В статье кратко описывается важный процесс для Арцаха - формирование десятка добровольческих формирований, осуществляющих защиту границ в течение относительно короткого периода. На основе оборонных единиц были сформированы оборонные регионы, ставшие основой для создания регулярной армии. Этот процесс происходит параллельно с военными операциями. The article briefly introduces an important process for Artsakh - the formation of a dozen of volunteer units in a relatively short period, that carry out the protection of borders. On the basis of defense units defense regions were formed, which became the basis for the creation of a regular army. This process was going on in parallel with military operations
Keywords: Անվտանգություն; Բանակ