ԼՂԻՄ կազմավորման հարցի շուրջ. Ադրբեջանական պատմագիտության կեղծարարությունները - Առստամյան, Արմինե (Լիմուշ հրատ.)
Սույն հոդվածում ներկայացված է ԼՂԻՄ-ի ստեղծման մասին պատմական որոշումը և մարզի կազմավորման գործընթացը: Ցույց է տրվում, որ Ադրբեջանը դեմ էր ինքնավարության շնորհմանը և միայն 2 տարվա անընդմեջ պայքարից հետո հնարավոր եղավ ստանալ ինքնավարություն: Եվ հենց ինքնավարությանը դեմ լինելու հանգամանքն էր պատճառը, որ Ադրբեջանական իշխանությունները վերաձևվեցին 1921թ. հուլիսի 5-ի որոշման կետերը` ի շահ իրենց: Ինքնավար մարզը ձևավորվեց ընդամենը 4,4 հազար քկմ տարածքի վրա, նրանից կտրվեցին պատմական հայկական հողերը, իսկ մայր Հայաստանի հետ անմիջական կապի բացառման նպատակով մարզը շրջապատվեց ադրբեջանական իշխանությունների կողմից ստեղծված և ադրբեջանցիներով բնակեցված վարչական միավորներով: В данной статье представлено историческое решение о создании НКАО и процесс образования области. Отмечается тот факт, что Азербайджан был против автономии. Лишь после двухлетней беспрерывной борьбы для карабахских армян стало возможным получение автономии. Так как Азербайджан был против предоставления автономии, азербайджанские власти переделывали решения от 5-ого июля 1921 года. Автономная область была создана всего на площади 4.4 тысячи км2 . От нее отделили исконно армянские земли, а для лишения прямой связи с Арменией, вокруг области были созданы административные единицы, населенные азербайджанцами. The article presents the history of the NKAR establishment decree and the region formation process. The study proves that Azerbaijan was against granting the region the rank of an autonomous oblast which was gained after a two year struggle. As Azerbaijan was against granting autonomy, the Azeri authorities reshaped the decree under date July 5, 1921 in its favor. The autonomous region was formed on the territory of 4,4 thousand km2 . It was stripped from the historical Armenian territories and to prevent any connection with Armenia administrative districts populated by Azeris were formed.
Keywords: Քաղաքականություն