ԼՂԻՄ հատուկ կառավարման կոմիտեի ձախողումը - Աբրահամյան, Հրանտ (Լիմուշ հրատ.)
ՍՍՀՄ Գերագույն խորհրդի նախագահության նախագահ Մ. Գորբաչովի 1989 թ. հունվարի 12-ի հրամանագրով ստեղծվում է ԼՂԻՄ Հատուկ կառավարման կոմիտե, որը պետք է մարզը կառավարեր ժամանակավոր: Կոմիտեն ղեկավարում էր ՍՄԿԿ - Կենտկոմի մեքենաշինության բաժնի վարիչ Ա. Ի. Վոլսկին, որը Մոսկվայից Լեռնային Ղարաբաղ էր գործուղվել 1988 թ. հուլիսին: Նա այնտեղ գործել է 500 օր: Սակայն այդ ժամանակաշրջանում նա չի կարողացել հասնել ցանկալի արդյունքների: Կոմիտեի գործունեությունը ամեն կերպ խոչընդոտել են Ադրբեջանի իշխանությունները: Քանի որ կոմիտեն չէր կարող դրականորեն լուծել ԼՂԻՄ բնակչության պահանջը՝ մարզը վերամիավորել մայր Հայաստանի հետ, դրա համար էլ մարզի բնակչությունը չէր պաշտպանում կոմիտեի ձեռնարկումները: Վոլսկու գլխավորած կոմիտեի գործունեությունը բացասական են գնահատել նաև Հայաստանի իշխանությունները: Այսպիսով՝ ձախողվում են կոմիտեի աշխատանքները, որի պատասխանատվությունն ընկնում է Ադրբեջանի և կենտրոնական իշխանությունների վրա: 12 января 1989г. специальный руководящий комитет был основан по указу М. Горбачева, который был президентом представительства Верховного Совета СССР, комитет должен был управлять регионом временно. Комитет регулировался главой отдела машиностроения ЦК КПСС А.И Вольским, который был направлен в Нагорный Карабах в июле 1988г. Oн правил там 500 дней, но за этот период не смог добиться желаемых результатов. Деятельность Комитета была пресечена властями Азербайджана, т.к. Комитет не смог решить положительно требования населения НКАО, т.е. воссоединить регион с Арменией, следовательно население не поддержало инициативы Комитета. Армянские власти также оценили (синоним слова квалифицировать) деятельность Комитета во главе с Вольским отрицательно. Соответственно деятельность Комитета не удалась, и власти Азербайджана и М. Горбачев несли за это ответственность. .On January 12, 1989 special governing committee was founded due to the decree of the USSR supreme Council's chairmanship president, M. Gorbachov. The Committee was to rule the region temporarily and was governed by the head of the engineering department of the Central Committee of the CPSU A. I. Volsky, who was sent on mission from Moscow to NagornoKarabakh in July, 1988. He ruled there 500 days but he could not achieve the desired results during this period. The Committee's activities were prevented by the Azerbaijani authorities. As the Committee could not solve ARNK populations claim positively, that is, to reintegrate the region with Mother Armenia, therefore, the population did not stand for Committee's initiatives. Armenian authorities also qualified the Committee's activity led by Volsky negatively. Thus, the Committee's activities have failed, and both Azerbaijani authorities and M. Gorbachov were responsible for it.
Keywords: Պատմություն; Քաղաքագիտություն