Изучение уровня притязаний юношеской и зрелой популяции Арцаха при оценке качества жизни - Саркисян, Армине
Հոդվածում ներկայացված են ժամանակակից պատկերացումներ՝ մարդու հավակնության մակարդակի վերաբերյալ, որոնք կազմում են անձի դրդապատճառային կորիզը, ինչպես նաև նրա հիմնական բաղադրիչների գնահատման մեթոդական հիմքերը: Բերված են Արցախի բնակիչների հավակնության մակարդակի հետազոտության արդյունքները, որն իրականացվել է բնակչության կյանքի որակի ուսումնասիրության ժամանակ: Ստացված տվյալների համաձայն, պատանեկան և հասուն կոնտինգենտի մոտ ընդհանուր առմամբ նկատվել է անձի կառուցվածքի բաղադրիչների մեծամասնության միջին մակարդակի գերակշռում: Հատուկ ուշադրության է արժանի ինքնահարգանքի և ճանաչողական դրդապատճառի բարձր մակարդակի և կատարվող հանձնարարության բարդության գնահատման և գործունեության արդյունքներին անձնային կարևորություն տալու ցածր մակարդակի տարածվածությունը: В статье представлены современные представления об уровне притязаний человека, составляющей мотивационную структуру личности, а также методические основы оценки ее основных компонентов. Приведены результаты исследования уровня притязаний жителей Арцаха, проводимого при изучении качества жизни населения. Согласно полученным данным, у юношеского и зрелого контингента в целом отмечалось преобладание среднего уровня большинства компонентов структуры личности. Особого внимания заслуживает распространенность высокого уровня компонентов самоуважения и познавательного мотива среди респондентов, а также низкого уровня оценки сложности выполняемого задания и придания личностной значимости результатам деятельности. The article presents modern ideas about the level of a person's claims, which constitute the motivational structure of a personality, as well as the methodological foundations for assessing its main components. Presented here are the results of the study of the level of claims of the residents of Artsakh, which was conducted in the course of studying the quality of life of the population. According to the data obtained, in the youth and mature contingent, on the whole, there was a predominance of the average level of most components of the personality structure. Of particular significance is the identification of high levels of self-esteem and cognitive motive components among the respondents, as well as low level of assessment for given tasks and attaching personal sensitivity to the results of tasks.
Keywords: Физиология