Վայոց Ձոր մարզի գյուղական տարածքները, բնակչությունը և բնակավայրերը (աշխարհագրական վերլուծություն) - Գրիգորյան, Վահագն
Հոդվածում տրված է Վայոց Ձոր մարզի գյուղական տարածքների գլխավոր տարրերի՝ գյուղական բնակավայրերի ու բնակչության ձևավորման նախադրյալների վերլուծությունը: Բացահայտվել են մարզի գյուղական բնակչության և բնակավայրերի շարժընթացի միտումներն ըստ մարդաշատության և վերընթաց գոտիների: Վեր է հանվել գյուղական բնակավայրերի ձևավորման, զարգացման պատմությունը: Բանալի բառեր` Վայոց Ձոր մարզ, գյուղական տարածքներ, գյուղական բնակչություն, գյուղական բնակավայրեր, բնակչության և բնակավայրերի շարժընթացի դինամիկա: В статье представлен анализ основных компонентов сельских территорий, предпосылки формирования сельских поселений и населения Вайоц дзорского марза. Выявлены тенденции динамики численности сельского населения и поселений по высотным поясам и людности. Освещена история становления и развития сельских поселенй. The article presents an analysis of the main components of rural areas, the prerequisites for the formation of rural settlements and the population of Vayots Dzor Marz: Trends in the dynamics of the number of rural population and settlements along the altitudinal belts and population are revealed. The history of the formation and development of rural settlements is covered.
Keywords: Աշխարհագրություն