Մարմարիկ գետի վերին ջրահավաք ավազանի երկրաբանական զբոսաշրջության դեստինացիաները - Ներսեսյան, Ս. Ս.
Հոդվածում ներկայացվում է ՀՀ կոտայքի մարզի Մարմարիկ գետի ջրահավաք վերին ավազանի երկրաբանական զբոսաշրջության դեստինացիաները, մասնավորապես, Հանքավանի հանքային դաշտի դիտարժան ջրաերկրաբանական, տեկտոնական, հանքային, միներալաբանական առանձնահատկությունները: Աշխատանքում դիտարկվում են Հանքավանի տաք հանքային ջրերը, գետերի վերին հոսանքներում գտնվող ջրվեժները, նրանց կասկադները: Մեր կողմից դիտարկվել են մոլիբդենի հանքավայրը և դաշտում առկա մի շարք ոսկի- սուլֆիդային երևակումներ, որոնց արդյունահանման, հետազոտման մասին առկա են հարուստ գիտական և պատմական տեղեկություններ: Առանձնացվել են նաև նախկինում անցած ստորգետնյա լեռնային փորվածքներ, որոնք բացառիկ են ասֆալտապատ ճանապարհի անմիջապես եզրին գտնվելու պատճատով, մի բան, որը մեր հանրապետության այլ հանքավայրերում չես հանդիպի: Տարածված են նաև հին մակերևույթային լեռնային փորվածքները, որոնք չեն ռեկուլտիվացվել: Աշխատանքն ամփոփվում է հանքային դաշտում առաջացած գեղագիտական ճաշակ թելադրող և հազվադեպ հանդիպող մի շարք միներալների նկարագրությամբ, որոնք տպավորիչ ազդեցություն կթողնեն երկրաբանական զբոսաշրջությամբ հետաքրքրվող զբոսաշրջիկների, միներալների կոլեկցիոներների, ինչպես նաև երկրաբան մասնագետների վրա: В статье представлены дестинации геологического туризма верхнего бассейна реки Мармарик Котайкской области РА, в частности, впечатляющие гидрогеологические, тектонические, рудничные, минералогические особенности Анкаванского рудого поля. В работе рассматриваются термальные Минеральные воды Анкавана, водопады в верховьях рек, их каскады. С нашей стороны были рассмотрены молибденовое месторождение и ряд золотосульфидных проявлений на рудном поле, о добыче и разведке которых имеются богатые научные и исторические сведения. Были также выделены проведенные ранее подземные горные выработки, которые исключительны из-за того, они находятся прямо на краю асфальтовой дороги, чего не встретишь в других месторождениях нашей республики. Работа завершается описанием ряда минералов, обладающим эстетическим вкусом и редко встречающихся в минеральном поле, которые окажут впечатляющее влияние на туристов, интересующихся геологическим туризмом, коллекционеров минералов, а также геологов. The article presents the geological tourism destinations of the upper Marmarik River catchment area of the RA Kotayk region, in particular, the spectacular hydrogeological, tectonic, mineral and mineralogical features of the Hankavan mineral field. The work observes the hot mineral waters of Hankavan, the waterfalls in the upper reaches of the rivers, their cascades. We have observed the molybdenum deposit, a number of gold-sulfide deposits in the field, the extraction and exploration of which is rich in scientific and historical information. There are also isolated underground mountain excavations, which are unique because they are located on the right side of the asphalt paved road, something that you will not find in other mines in our country. The work concludes with a description of a number of rare minerals that dictate the aesthetic taste of the mineral field, which will have an impressive impact on tourists interested in geological tourism, mineral collectors, as well as geologists.
Keywords: Աշխարհագրություն