Результаты геофизических исследований, проведенных на территории церковного комплекса Татев в связи с намечаемыми восстановительными работами - Минасян, Роберт; Мкртчян, Марине; Амбарцумян, Тамара
В работе рассмотрены результаты геофизических исследований выполненных на территории церковного комплекса Татев. Были поставлены следующие задачи: картирование рельефа вулканических пород, являющихся основанием церковного сооружения, выделение их трещиноватых блоков и исследование прилегающих территорий в связи с выяснением возможностей поступления подземных вод с ее северо-западной части. Для решения данных задач в качестве основных геофизических методов использованы сейсморазведка методом преломленных волн, электроразведочные методы симметричного электрозондирования и становления поля. По данным электро- сейсмических методов картирован рельеф вулканических пород и исследованы прилегающие территории в связи с решением гидро-геологических задач. Հոդվածում դիտարկված են Տաթև եկեղեցական համալիրի տարածքում կատարված երկրաֆիզիկական ուսումնասիրությունների արդյունքները: Դրված էին հետևյալ խնդիրները. եկեղեցական համալիրի հիմք հանդիսացող հրաբխային ապարների ռելիեֆի քարտեզագրում, դրանց ճեղքավորված բլոկների առանձնացում և համալիրի հարակից տարածքների ուսումնասիրում՝ հյուսիս-արևմուտքից դեպի համալիր հնարավոր ստորերկրյա հոսքերի մուտքերի հետ կապված: Դրված խնդիրների լուծման համար որպես հիմնական երկրաֆիզիկական մեթոդներ կիրառվել են սեյսմահետախուզության բեկված ալիքի մեթոդը և էլետրահետախուզության սեյսմիկ էլեկտրազոնդավորման և դաշտի վերականգնման մեթոդները: Էլեկտրա- և սեյսմահետախուզական տվյալներով քարտեզագրվել է հրաբխային ապարների ռելիեֆը, ջրաերկրաբանական խնդիրների լուծման համար ուսումնասիրվել են հարակից տարածքները: The article discusses the results of the geophysical studies carried out on the territory of the church complex Tatev. Mapping topography of volcanic rocks, which are the basis of ecclesiastical structures, the allocation of fractured blocks and study the surrounding areas due to elucidate the possible arrival of groundwater from the north-western part of the: following tasks. To solve these problems as the main techniques used geophysical seismic refraction, symmetric electro-sensing geoelectric methods and formation of the field.
Keywords: География