[x] և {x} պարունակող հավասարումների լուծման մասին - Դավթյան, Աիդա (Լիմուշ հրատ.)
Մաթեմատիկայի դպրոցական դասընթացում f (x) = [x] և f (x)={x} ֆունկցիաների մասին շատ քիչ է խոսվում, ուսումնական ծրագրերում ընդգրկված չէ թվի ամբողջ և կոտորակային մասեր պարունակող առաջադրանքների կատարման ալգորիթմը: Սակայն այդպիսի առաջադրանքներ հաճախ են հանդիպում առարկայական օլիմպիադաների տեքստերում, որը և որոշակի դժվարություն է առաջացնում թե ուսուցիչների, թե սովորողների մոտ: Աշխատանքում դիտարկված են իրական թվի ամբողջ և կոտորակային մասեր պարունակող որոշ հավասարումների լուծման ալգորիթմը: շ В программе школьного курса математики включены отдельные вопросы, связанные с понятием целой и дробной части действительного числа. Алгоритм решения задач, содержащих [x] и {x} не изучаются в школе учениками, но часто встречаются на олимпиадах по математике. Цель статьи помочь учащимся познакомиться с алгоритмом решения некоторых таких задач, которые приводят к стандартному способу решения. Some questions related to the notion of integral and fractional parts of a real number are included in the mathematics program at school. The solution algorithm containing [x] and {x} is not studied deeply at school by pupils, but is often encountered at the olympics on mathematics. The aim of the article is to help pupils get acquainted with the algorithm solving of some tasks, which lead to the standard method of solution.
Keywords: Ալգորիթմ