Прогнозирование и оценка качества жизни населения Республики Арцах по результатам корреляционного анализа - Арутюнян, Ирэна; Шамхалова, Элина; Арутюнян, Сусанна; Барсегян, Людмила
Ժամանակային շարքերի կանխատեսումը կիրառում ենք, երբ մենք գիտական կանխատեսումներ ենք անում՝ հիմնվելով ժամանակի վրա դրոշմված տվյալների վրա: Այն ներառում է մոդելների կառուցում հետահայաց վերլուծության և դրանց օգտագործումը դիտարկումների և ապագա ռազմավարական որոշումներ կայացնելու համար: Կանխատեսման կարևոր տարբերությունն այն է, որ աշխատանքի ժամանակ ապագա արդյունքը լիովին անհասանելի է և կարող է գնահատվել միայն մանրակրկիտ վերլուծության և ապացույցների վրա հիմնված a priori տվյալների միջոցով: Հետազոտությունն իրականացվել է 1995-2021 թվականների տվյալների համաձայն, որոնց վերաբերյալ առկա են վիճակագրական տեղեկատվություն՝ մեծ թվով ցուցանիշներով տարածաշրջանային համատեքստում։ Ուսումնասիրության առարկան Արցախի Հանրապետության բնակչության որակն ու կենսամակարդակն է։ Прогнозирование временных рядов происходит, когда мы делаем научные прогнозы на основе данных с отметками времени. Он включает в себя построение моделей посредством ретроспек-тивного анализа и их использование для наблюдений и принятия будущих стратегических решений. Важным отличием прогнозирования является то, что на момент проведения работы будущий результат совершенно недоступен и может быть оценен только путем тщательного анализа и доказательных априорных данных. Исследование проводилось по данным 1995-2021гг., по которому доступна статистическая информация с большинством показателей в региональном разрезе. Объектом исследования является качество и уровень жизни населения Республики Арцах. Time series forecasting occurs when we make scientific predictions based on time-stamped data. It involves building models through retrospective analysis and using them for observations and making future strategic decisions. An important difference in forecasting is that at the time of the work, the future result is completely unavailable and can only be estimated by careful analysis and evidence-based a priori data. The study was conducted according to the data of 1995-2021, for which statistical information is available with a large number of indicators in the regional context. The object of the study is the quality and standard of living of the population of the Republic of Artsakh
Keywords: Эконометрика