Ցեղասպանությունը Հովհ. Շիրազի «Հայոց դանթեականը» պոեմում - Խաչատրյան, Անի (Լիմուշ հրատ.)
Հոդվածում արտացոլված են 1915թ. հայոց ցեղասպանության դեպքերը, որոնք իրենց ցավոտ արձագանքն են գտել Հովհ. Շիրազի «Հայոց Դանթեականում»: Պոեմը մինջև այսօր չի ենթարկվել գրականագիտական լուրջ ուսումնասիրության: Այն պատմագեղարվեստական հուշարձան է` նվիրված 1915թ. ցեղասպանությանը զոհ դարձած արևմտահայերի հավերժասուգին: Այստեղ մեծ բանաստեղծը «եղեռնասաստի վրեժաբոցով» ահազանգում է աշխարհին, որ չմոռանա հայոց վշտի մասին, որ դատավոր լինի այս ողբերգության և չշարունակի քար լռությամբ մեղսակցել թուրք մարդասպաններին: Ամբողջ մեկ հատոր կազմող պոեմում հայոց արդար դատի պահանջն է հնչեցնում: В статье отражены события геноцида армян 1915, оставившие свой болезненный след в произведении Ованеса Шираза “Айоц Дантеакан”. До сегодняшнего дня поэма не была серьезно изучена. Это художественно-исторический памятник вечному трауру по жертвам геноцида в Западной Армении. Здесь великий поэт “пламенем мести за геноцид” предупреждает мир не забывать о горе армян, осудить эту трагедию и не пособничать турецким убийцам глухим молчанием. В поэме, составляющей объемом целый том, автор озвучивает требование армян о справедливом суде The article dwells upon the events of genocide of Armenians in 1915 which left the painful trace in the work "Hayots Danteakan" by Hovhanness Shiraz. The poem wasn't seriously studied up to the day. It is an artistic and historical monument to the eternal mourning for the victims of genocide in the Western Armenia. Here the great poet by the “revenge flame for genocide” warns the world not to forget about a grief of the Armenians, to condemn this tragedy and not to assisst the Turkish murderers with deaf silence. In the poem, which takes a whole volume, the author sounds the requirement of Armenians for a fair trial.
Keywords: Գրականություն