Տարագիր հայի կերպարն Ա. Այվազյանի ստեղծագործություններում - Լալայան, Անուշ (Լիմուշ հրատ.)
Սույն հոդվածում ներկայացված են Այվազյանի այն ստեղծագործությունների կերպարային համակարգն ու սյուժեի գաղափարական կողմը, որոնք առնչվում են տարագիր հայի ճակատագրին: Կիրակոսի կերպարով Այվազյանը ներկայացնում է տարագիր հայի ողբերգությունը, այն հայի ում մեջ կուտակվել է հայրենիքի կորստի ցավը, որի հիշողության խորխորատներում թանձր նստվածք է տվել բարբարոս ազգի դաժանությունները, եղեռնի սահմռկեցուցիչ տեսարանները: Կիրակոսի կերպարի տպավորիչ գույներով Այվազյանն ընդգծում է ոչ միայն հայի՝ որպես էթնոկիր անհատի, այլ պարզապես մարդու գոյաբանության իմաստավորված արժեքը, կյանքի ճշմարիտ խորհուրդը: В данной статье представлены система образов и идейная сторона сюжетов тех произведений Айвазяна, которые соприкасаются с судьбой армянина-эмигранта. В образе Киракоса Айвазян показывает трагедию армянина-эмигранта, в котором накопилась боль потерянной родины, в памяти которого оставили глубокий след душераздирающие сцены и жестокость варварской нации. Ярким образом Киракоса Айвазян подчеркивает армянина не только как этническую личность, но и его возрождение, осмысленные ценности справедливых жизненных советов. The article presents a character system and an idealogical part of those works of Ayvazian are presented which deal with the fate of an outcast Armenian. By the character of Kirakos, Ayvazian presents the tragedy of the outcast Armenian who suffers from the pain of the lost homeland. The barbaric atrocities of the nation, the terrible scenes of the genocide gave sediment in the rift of that Armenian’s memory. With impressive colors of Kirakos’ character, Ayvazian underlines not only the Armenian as an ethnic individual, but simply the meaningful ontological value of the human person, the true sacrament of life.
Keywords: Գրականություն