Մուրացանի «Խորհրդավոր միանձնուհու» խորհուրդը - Բալայան, Զինաիդա (Լիմուշ հրատ.)
Հայ գրականության պատմության մեջ «Խորհրդավոր միանձնուհին» իր ինքնատիպ դրսեւորումներով, ներկայացրած գաղափարակարգով, ազգային լուսավորչական ծրագրերով, ազգության մարմինը բարոյապես կազդուրելու առաքելությամբ, Մուրացանի կողմից իր գաղափարակիր, անձնուրաց հերոսներին դեպի գյուղ` գործելու ասպարեզ մղելով, մի նպատակ է հետապնդում. շարունակելով 60-ականների նվիրական գործը` գյուղն ու գյուղացիությունը լուսավորելով, տգիտությունը հալածելով, եղած առողջ ավանդները պահպանելով` բարվոքել վերջինիս անմխիթար վիճակը, բարձրացնելով անկումից` կազդուրել նրա թույլ մարմինը` հասցնելով առաջադիմության եւ լուսավորության: "Таинственная монахиня" Мурацана в армянской литературе со своими типичными стремлениями, с представленной идеологией, с миссией морального восстановления нации, с программой просвещения нации преследует одну цель – продолжить дело 60-ых, просвещать село и сельчан, искоренить невежество, сохранить все здоровые традиции, вселять надежду в их безнадежное положение, поднять с низов, восстановить слабый организм нации. “The Mysterious Nun" by Muratsan in Armenian literature with its typical aspirations, ideology, with the mission of the moral recovery of the nation, with a program of education of the nation, pursues one goal – to continue the activity of the 60s, to educate the village and the villagers, eradicate ignorance, save all healthy traditions, to give hope to the desperate, to rise from the bottom, to recover weak body of the nation.
Keywords: Գրականագիտություն