Թուրքիայի տարածաշրջանային քաղաքականության ձևավորումը և հայ-թուրքական առնչությունները 1992թ. - Քեռյան, Լուսինե (Լիմուշ հրատ.)
ԽՍՀՄ փլուզումը սկիզբ դրեց արտաքին քաղաքական նոր ուղիների մշակմանն ու իրականացմանը Հարավային Կովկասի, Մերձավոր և Միջին Արևելքի տարածաշրջանում: Տարածաշրջանում նոր դեր և նշանակություն ստանձնեց Թուրքիան: Թուրքիայի հետ բնականոն հարաբերությունների հաստատումը Հայաստանի արտաքին քաղաքականության առջև դրված կարևոր խնդիր էր շրջափակումից խուսափելու համար: 1992թ. տեղի ունեցան Հայաստանի և Թուրքիայի բարձրաստիճան պաշտոնատար անձանց առաջին հանդիպումները, սակայն դիվանագիտական հարաբերությունների հաստատման գործընթացը տապալվեց հայ-ադրբեջանական հարաբերությունների սրման և ղարաբաղյան հակամարտության պատճառով: После развала СССР начался процесс разработки и осуществления новой внешней политики в регионе Южного Кавказа, Ближнего и Среднего Востока. Новую роль и значимость в регионе приобрела Турция. Важной задачей внешней политики Армении было установление нормальных отношений с Турцией в целях избежания блокады. В 1992 г. состоялись первые встречи высокопоставленных государственных лиц Армении и Турции, но процесс установления дипломатических отношений был сорван из-за обострения армяно-азербайджанских отношений и карабахского конфликта. After the collapse of the Soviet Union the process of a new foreign policy development and implementation began in South Caucasus and Middle East. Turkey has gained a new role and significance in the region. An important task of Armenian foreign policy was the establishment of balanced relations with Turkey in order to avoid the blockade. In 1992 were held the first meetings of senior government officials of Armenia and Turkey, but the process of establishment of diplomatic relations was disrupted due to the exacerbation of Armenian-Azerbaijani relations and Karabakh conflict.
Keywords: Քաղաքականություն