ՎՈՒՈՒԱՄ-ի կազմավորումն ու տարածաշրջանային գործընթացների զարգացման միտումները /1990-ական թթ. վերջ-2004թ./ - Քեռյան, Գարիկ (Լիմուշ հրատ.)
Ռուսաստանի միջազգային դիրքերի թուլացումը 1990-ական թթ. նպաստեց հետխորհրդային տարածությունում անջատողական գործընթացների զարգացմանը: ԱՊՀ փոքր պետությունները սկսեցին ակտիվորեն այլընտրանք փնտրել և անվստահորեն վերաբերվել Ռուսաստանի լիդերությանը: 1997թ. Ստրասբուրգում Ուկրաինայի, Վրաստանի, Ադրբեջանի և Մոլդովայի ներկայացուցիչները ստորագրեցին միություն ստեղծելու մասին համաձայնագիր, որը նրա մեջ մտած երկրների անունների առաջին տառերով անվանվեց ՎՈՒԱՄ: 1999-2005թթ. ՎՈՒԱՄ-ին անդամակցում էր Ուզբեկստանը, որից հետո այն կոչվում էր ՎՈՒՈՒԱՄ: Անդամ պետությունները Մոսկվայի ազդեցությունից դուրս գալու ուղիներ էին փնտրում՝ այն համարելով վնասակար իրենց ազգային անվտանգության համար: Ослабление международных позиций России в 1990-ых годах способствовало развитию сепаратистских процессов на постсоветском пространстве. Малые страны СНГ стали еще недоверчивее относиться к российскому лидерству и активнее искать альтернативы ему. В 1997г. в Страсбурге представители Украины, Грузии, Азербайджана и Молдавии подписали соглашение об образовании союза, названного ГУАМ по первым буквам названий вошедших в него стран. С 1999 по 2005гг. к ГУАМ присоединился Узбекистан, после чего название организации стало выглядеть как ГУУАМ. Государства, члены ГУУАМ, искали пути выхода из-под влияния Москвы, считая его наносящим ущерб интересам их национальной безопасности. The weakening geopolitical positions of Russia in 1990s contributed to the development of separatist processes on the Post-Soviet Space. Small countries of CIS (Commonwealth of Independent Countries) became more distrustful toward Russian leadership and were more actively looking for alternatives. In 1997 in Strasbourg the representatives of Ukraine, Georgia, Azerbaijan and Moldova signed an agreement on the formation of union, called GUAM on the first letters of the member states. Since 1999 till 2005 Uzbekistan had joined to GUAM as well, after which the name of the union changed for GUUAM. Member-States of GUUAM were looking for ways to overcome the influence of Moscow, considering it harmful to their interests of national security.
Keywords: Ռազմաքաղաքականություն; Պատմություն; Միջազգային հարաբերություններ