Ուկրաինական ճգնաժամը և ռուսական լիբերալիզմը - Վարդազարյան, Մարութ (Լիմուշ հրատ.)
Ուկրաինական ճգնաժամը արտացոլվեց ոչ միայն ռուս-ուկրաինական, այլև Արևմուտք-Ռուսաստան փոխհարաբերություններում: Այն անդրադարձավ նաև ռուսաստանյան հասարակության ինքնագիտակցության վրա, ծավալվեցին քննարկումներ ՌԴ զարգացման վեկտորի ուղղությունների, իշխանության և հասարակության միջև ձևավորված հարաբերությունների շուրջ: Ստեղծված իրավիճակում ռուս լիբերալները վերջնականապես իրենց ազդեցությունը չկորցնելու համար պետք է պաշտպանեին, այլ ոչ թե անտեսեին Ռուսաստանի շահերը, օգտագործեին իրենց կապերը արևմտյան և ուկրաինական քաղաքական շրջանակներում ընդհանուր կոնսեսուսի (համաձայնության) գալու համար: Ուկրաինական ճգնաժամը էական հարված հասցրեց ռուսական լիբերալիզմին և Ռուսաստանին մղեց փնտրելու իր ուրույն զարգացման վեկտորը: Украинский кризис отразился не только на российско-украинских отношениях, но и на отношениях России с Западом. Он затронул также уровень самосознания российского общества, подтолкнув ход общественных обсуждений относительно вектора развития России и сформированных между обшеством и властью отношений. Для того чтобы окончательно не растерять свое влияние в обществе, российские либералы должны были не пренебрегать интересами России, а всемерно защищать их, используя свои связи с политическими кругами Запада и Украины, и добиваться всеобщего консенсуса. Украинский кризис нанес существенный удар по либерализму в России и направил страну на активный поиск собственного уникального вектора развития. The Ukrainian crisis had its impact not only on the Russian-Ukrainian relations but also on the West-Russia relations. It also had its impact on the self-conciousness of the Russian society. Discussions evolved connected with the directions of the development of the Russian Federation vector, about the shaped relations between the authorities and the society. In this situation the Russian liberals in order not to finally lose their influence should have defended and not ignored the interests of Russia, and should have used their ties with the western and Ukrainian political circles to reach general consensus.The Ukrainian crisis essentially stroke Russian liberalism and led Russia seek it’s unique development vector.
Keywords: Պատմություն; Արևմուտք-Արևելք; Միջազգային հարաբերություններ