Արցախի ֆլորայի աստղածաղկազգիները (asteraceae), նրանց կառուցվածքային առանձնահատկությունները - Բալայան, Կարինե; Թորոսյան, Աիդա; Առուշանյան, Մերի; Բեգլարյան, Լիա
Արցախի ֆլորան շատ հարուստ և բազմազան է: Կարևոր դիրք են զբաղեցնում աստղածաղկազգիների ընտանիքի ներկայացուցիչները, որոնք համարվում են արժեքավոր բուսատեսակներ՝ դեղատու, գեղազարդային, ներկատու, եթերայուղատու, համեմունքային, սննդային և այլն: Արցախի բուսական ծածկույթում աստղածաղկազգիներից գերիշխող են հետևյալ ցեղերը՝ կաթնբեկ (Sonchus), կաթնափուշ, մարեմփուշ (Silybum), հազարատերևուկ (Achillea), օշինդր (Artemisia), կռատուկ (Arctium), խատուտիկ (Taraxacum), ոզնագլխիկ (Echinops), եղերդակ (Cichorium), առյուծատամ (Leontodon) և այլն: Աստղածաղկազգիների կառուցվածքային առանձնահատկությունների ուսումնասիրությունները թվային մանրադիտակի միջոցով հնարավորություն են տվել գրանցել բուսական հյուսվածքների անատոմիական կազմությունը: Флора Арцаха очень богата и разнообразна. Во флоре Арцаха важное место занимают представители семейства Астровых, которые считаются ценными видами растений: лекарственными, декоративными, красильными, эфиромасличными, пряными, пищевыми и др. В растительности Арцаха преобладают следующие роды: Осот (Sonchus), Расторопша (Silybum), Тысячелистник (Achillea), Полынь (Artemisia), Лопух (Arctium), Одуванчик (Taraxacum), Мордовник (Echinops), Цикорий (Cichorium), Кульбаба (Leontodon) и другие. Исследования структурных свойств астровых с помощью цифрового микроскопа позволили идентифицировать анатомические строение растительных тканей․ The flora of Artsakh is very rich and varied. An important place in the flora of Artsakh is occupied by representatives of the Astrov family, which are considered valuable plant species: medicinal, ornamental, dyeing, essential oil, spicy, food, etc. The vegetation of Artsakh is dominated by the following genera: Sonchus, Silybum, Achillea, Artemisia, Arctium, Taraxacum, Echinops, Cichorium, Leontodon and others. Studies of the structural properties of Asteraceae using a digital microscope made it possible to identify the anatomical structure of plant tissues․
Keywords: Բուսաբանություն; Արցախի Հանրապետություն