Կիլիկիահայության տեղահանությունը Հայոց ցեղասպանության ժամանակ - Պողոսյան, Սամվել (Լիմուշ հրատ.)
Հայոց ցեղասպանության ժամանակ Կիլիկիայի գրեթե ողջ հայ բնակչությունը տարագրվեց: Թուրքերը կարողացան Զեյթունում կանխել հնարավոր ինքնապաշտպանությունը: Կիլիկիայում զանգվածային կոտորածներ հիմնականում տեղի չունեցան, ինչպես մյուս հայկական երկրամասերում: Կիլիկիահայերը զանգվածային ոչնչացման ենթարվեցին հիմնականում համակենտրոնացման ճամբարներում: Կիլիկիայի հայության տեղահանությունը կարող էր կանխվել Անտանտի երկրների կողմից ափհանում կատարելու դեպքում, սակայն դա տեղի չունեցավ: Մոտ 400.000 հաշվվող կիլիկիահայերից միայն 150.000-ը կենդանի մնաց և պատերազմից հետո վերադարձավ հայրենիք: Во время Геноцида армян было депортировано почти все армянское население Киликии. Турки смогли предотвратить возможное сопротивление Зейтуна. Резни в Киликии в основном не было, как в других провинциях. Массовое истребление киликийских армян произошло, главным образом, в концентрационных лагерях. Депортацию киликийских армян можно было бы предотвратить, если бы страны Антанты высадили десант, но этого не произошло. Только 150000 из 400000 киликийских армян выжили и вернулись домой после войны. During the Armenian Genocide almost the entire Armenian population of Cilicia was deported. Turks were able to prevent a possible resistance of Zeitun. Massacres in Cilicia mostly did not take place as in other provinces. The Cilician Armenians were exterminated mainly in concentration camps. The deportation of Cilician Armenians could have been prevented if the Entente countries had landed troops there, but that did not happen. Only 150,000 of the 400,000 Cilician Armenians survived and returned home after the war.
Keywords: Հայոց ցեղասպանություն